|  Věda a vesmír
ne 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Země a Příroda
📷
+ 2
Čtverzubci prý vlivem změn klimatu mutují a jed se dostává i do jejich svaloviny /  Shutterstock

Nečekané důsledky změn klimatu. Vražedná pochoutka se stává ještě nebezpečnější

01. ledna 2019 | 15:00
 1   0   /  kvk
S trochou nadsázky se traduje, že každý, kdo se rozhodne ochutnat tradiční japonský pokrm fugu, je na tom stejně jako hráč ruské rulety. Jed obsažený v jediné rybě dokáže usmrtit až třicet lidí.

Tradiční pochoutka se totiž připravuje ze čtverzubců rodu Takifugu. A ti, respektive jejich játra, pohlavní orgány a také jikry obsahují jed tetrodotoxin, který je mnohonásobně jedovatější než třeba známý kyanid draselný.

Vědci prokázali, že tetrodotoxin nevytvářejí ryby samy, ale je produktem bakterie příbuzné bakterii vyvolávající choleru a jed se v těle ryby hromadí postupně. Patří mezi vysoce účinné nervové jedy a v těle otráveného člověka zablokuje přenos vzruchů na nervových zakončeních, tím ochromí svaly a postižený se udusí. Žádná účinná protilátka zatím není známá. První pomoc spočívá ve výplachu žaludku a napojení na plicní ventilaci. 

Pokrm z této jedovaté ryby smí připravovat jen přísně zkoušení kuchaři a traduje se, že pokud kuchař rybu připraví špatně a zákazník zemře, velí kuchaři čest spáchat rituální sebevraždu, a to vlastním nožem na ryby.

Většina z úmrtí zaznamenaných v Japonsku po požití fugu v posledních letech se však týká sportovních rybářů, kteří si pokrm z vlastnoručně ulovených jedovatých ryb připravili sami doma.

Tradiční japonská pochoutka se ale vlivem klimatických změn stává ještě nebezpečnější. Ryby totiž mutují a jed se tak dostává i do svaloviny nebo kůže. Vědci uvedli, že ryba mutuje kvůli oteplování moří. Zatímco běžná fugu má jed hlavně v játrech a reprodukčních orgánech, u hybridů se smrtelná dávka jedovaté látky objevuje i v dalších částech těla a také ve svalovině. O stromu, který vás může klidně i usmrtit, se dočtete v tomto článku.

Rozeznat normální exemplář od zmutovaného hybrida je přitom velice těžké i pro rybáře a licencované kuchaře. A přestože zmutované ryby na tržiště vůbec nesmějí, může celkem snadno dojít k záměně. Zastánci této tradiční, poněkud adrenalinové gastronomie, však s obavami vědců nesouhlasí. Podle nich je skutečně nebezpečná jen část hybridních jedinců.

Příprava a konzumace této smrtelně jedovaté ryby má v Japonsku tisíciletou tradici a obyvatelstvo od její přípravy v historii neodradil ani oficiální zákaz. Otázka je, co nastane, jestli fugu zmutuje natolik, že bude jedovatá opravdu celá. Nad budoucím osudem této japonské pochoutky se tedy vznáší otazník.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu