|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 3
Hejka můžete upravit na mnoho způsobů /  Depositphotos

Znáte hejka? Je to dravec, který významně pomáhá při hubnutí

26. listopadu 2018 | 17:42
 0   1   /  Veronika Prášilová
Věříme, že ryby pravidelně zařazujete do svého jídelníčku. Nechcete-li se omezovat jen na rybí prsty a podobné rychlovky, zkuste změnu. Dnes vám představíme rybu, která je zdravější než ostatní.

A jak je to možné? Podle jednoho chlapečka ze školní družiny přece proto, že se tato ryba živí jinými rybami.

Malý dravec z Atlantiku

Ano, štikozubec obecný, známý také jako mořská štika nebo jen hejk, je štíhlá dravá ryba, která loví jiné menší ryby. Doma je v Atlantiku, Černém a Středozemním moři. Tvarem těla připomíná štiku, což mu před staletími vysloužilo latinské jméno maris lucius neboli mořská štika. Odtud již bylo blízko k současnému rodovému pojmenování Merluccius.

Zázrak jménem hejk

Pokud si hejk ještě nenašel cestu do vašich pánví a trub, tak mu ji ukažte. A pěkně ho proložte solí a citronem. Hejk má totiž několik předností, které by vám mohly zajímat. Jednak má chutné bílé maso, jednak se snadno filetuje a pak, a to vás bude zajímat zřejmě nejvíc, neobsahuje kosti. Pokud si koupíte kuchaného hejka, který se nejčastěji prodává bez hlavy a ocasu, snadno z něj vyndáte páteř a k ní přináležící kosti a tím rybu dokonale vykostíte. Proto si hejka zamilují i děti.

Hubnete? Jezte hejka

Hejk má, jak jsme již zmínili, dietní maso. Ve 100 gramech má jen 2 gramy tuku, kdežto mečoun, pražma mebo kapr dvakrát tolik, a například sleď, makrela, úhoř nebo losos dokonce mezi 10 až 14 gramy tuku ve 100 gramech masa. Hejk má také vysoký obsah bílkovin, a to 19 gramů ve 100 gramech masa, je zdrojem jódu či prospěšných omega 3 nenasycených mastných kyselin.

V jednoduchosti je síla

Maso hejka je téměř bez tuku, proto se hodí při redukčních dietách. A upravit jej můžete na všechny myslitelné způsoby přípravy: na filety, rybí špízy či fondue. Hejka lze grilovat, zapékat, udit i nakládat, takže můžete doslova hubnout s chutí.

A když tuhle vynikající pochoutku doplníte ještě správným pohybem, výsledek bude famózní. Inspiraci můžete najít v našem článku zde.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu