|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Recepty
📷
+ 5
Med nemusí skončit jen v čaji, kuste něco nového /  Shutterstock

Už jste zkoušeli med naslano? Ochutnejte medové máslo a další kombinace, které vás možná překvapí

25. listopadu 2018 | 18:02
 3   0   /  Martina Langová
Nejčastěji jej používáme do čaje anebo na sladké pečení místo cukru. Co jej ale zkusit tentokrát zamíchat do trochu jiných jídel? Netradičně, přesto chutně. Vyzkoušejte. Jistě si pochutnáte.

Med je zdravým doplňkem jídelníčku. Obsahuje spoustu cenných látek. A co víc – díky jejich kombinaci nás může ochránit i před chřipkou a nachlazením. Dopřejte si jej, právě teď je pro něj nejlepší čas.

Sladká kachna

Přísady:

  • 2 větší cibule
  • 1 kachna
  • 10 kuliček celého pepře
  • 3 lžíce medu
  • 4 hřebíčky
  • 4 hrušky
  • sůl

Na potření:

  • 2 lžíce medu

Náplň:

  • 1/4 lžičky rozmarýnu
  • 1/4 lžičky tymiánu
  • 8 hřebíčků

Kachnu důkladně prosolíme a potřeme medem. Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější půlkolečka. Omyté hrušky rozpůlíme a vykrojíme jádřince. Tři půlky hrušek vložíme do kachny. Přidáme tymián, rozmarýn i hřebíček a kachnu důkladně zašijeme. Na dno lehce olejem vymazaného pekáče nasypeme cibuli, rozhodíme pepř a položíme kachnu. Pekáč přikryjeme a v předehřáté troubě pečeme 30 minut na 160 °C.

Poté kachnu podlijeme trochou vody a pečeme 30 minut na 150 °C. Po hodině pečení přidáme zbytek hrušek nakrájených na osminky i hřebíček a pečeme dalších 45 minut. Pak pekáč odklopíme, zvýšíme teplotu na 180 °C, kachnu potřeme medem a za občasného přelévání výpekem kachnu dopečeme dozlatova. Podáváme s opečenými bramborami.

Medový losos

Přísady:

  • filety z lososa
  • menší cibulka
  • 2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce octu
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kešu oříšků
  • 1 lžička zázvoru

Smícháme nastrouhanou cibulku, sójovou omáčku, ocet, med a mletý zázvor a pořádně promícháme. Na 20 minut naložíme do této marinády lososí filety. Poté rozprostřeme lososa na plech, polijeme zbylou marinádou a posypeme kešu oříšky rozdrcenými na malé kousky. Upečeme. Podáváme s dušenou zeleninou, například s brokolicí. 

Zelí s medem

Přísady:

  • 1 větší červená cibule
  • 1 lžíce sádla
  • ½ lžičky tymiánu
  • 2 lžičky medu
  • špetka skořice
  • 1 lžička mouky
  • 1 menší sklenice červeného zelí

Zelí scedíme a propláchneme pod tekoucí vodou. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme. Osmahneme na rozpáleném sádle. Přidáme tymián, mletou skořici a med. Promícháme. Přisypeme mouku a zlehka orestujeme. Nakonec přidáme i připravené červené zelí. Deset minut povaříme a odstavíme. Můžeme ihned podávat.

Medové máslo

Přísady:

  • 1 hrnek másla
  • 1 hrnek medu (pastovaného nebo tekutého)
  • špetka soli

Do změklého másla v míse zašleháváme postupně med, až je směs pěkně nadýchaná. přidáme špetku soli. Medové máslo se dříve používalo jako pomazánka. Je možné použít jej do vaření i pečení či jen tak na chleba. Místo másla můžete použít i sýr, netradiční chutí budete překvapeni. Vyrobte si třeba domácí lučinu.

Okurky v karamelu

Přísady:

  • 1 hrnek medu
  • 1/4 hrnku neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 2 žíce másla
  • 3 hadovky nakrájené na špalíčky
  • sůl

Med a mléko vaříme na pánvi, dokud nezkaramelizuje, přidáme vanilkový cukr, máslo a špetku soli. Okurky ponoříme do karamelu a dáme vychladit na pečicí papír. Můžeme obalit v sezamových semínkách. 

Prohlédnout galerii
📷
5
Témata: med, slaný, karamel, sýr, máslo
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu