|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 3
Netřeba přebírat všechno, co je v současné době moderní /  Shutterstock

Nebezpečí bezlepkové diety, o kterém se téměř nemluví

29. března 2017 | 08:45
 157   15   /  mot
V současné době je velmi populárním trendem ve zdravém stravování bezlepková dieta. Rozšířená je představa, že při bezlepkové stravě se budeme cítit lépe, budeme zdravější a štíhlejší.

Ale je tomu tak doopravdy? Mnoho známých osobností doporučuje bezlepkovou dietu ostatním, pokud chtějí zhubnout nebo posílit své zdraví. Ukázalo se však, že tento oblíbený způsob stravování nemusí být zcela bezpečný.

Vědci z Harvardské univerzity našli souvislost mezi bezlepkovou dietou a diabetem 2. typu. Zatímco lidé s celiakií a intolerancí se musí lepku vyhnout ze zdravotních důvodů, ostatní se mu vyhýbají, aby vylepšili svůj životní styl. Má to ale háček. Tento způsob stravování může způsobit více škody než užitku. Obsáhlá studie, u které vědci sledovali příjem lepku u 200 tisíc lidí, zjistila, že lidé, kteří konzumují nejvíce lepku, měli o 13 procent nižší pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu ve srovnání s těmi, kteří ho jedli nejméně. Výsledky studie tak naznačují, že konzumace lepku by mohla snížit riziko vzniku diabetu.

Odborníci rovněž upozorňují na to, že bezlepkové potraviny mají často méně vlákniny a jsou ochuzeny o další živiny. Lidé, kteří netrpí celiakií, by tak měli přehodnotit omezení příjmu lepku kvůli prevenci chronických onemocnění, zejména diabetu.

Ve skutečnosti totiž existuje jen velmi málo lidí, jejichž organismus nemůže lepek strávit. Ti ostatní ho zbytečně odstraňují z jídelníčku a podléhají módním trendům.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu