
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Rolády patří mezi oblíbené dezerty, které vypadají efektně, ale jejich příprava je jednodušší, než se může zdát. Tahle jarní varianta s krémem z bílé čokolády je ideální volbou pro sváteční chvíle – působí slavnostně, chutná jemně a můžete ji dozdobit podle nálady nebo aktuálních ingrediencí. Ať už sáhnete po jedlých květech, hoblinkách čokolády nebo barevném zdobení, výsledek bude vždy působivý.
Ingredience
Na těsto:
- 5 vajec
- špetka soli
- 125 g cukru krupice
- 125 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička oleje
Krém a zdobení:
- 200 g bílé čokolády
- 280 g krémového sýra
- 120 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 4 lžíce jedlých květů nebo kousky čokolády, cukrářského zdobení či plátků citronu nebo limetky
Postup
1. Příprava těsta
Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do světlé pěny a postupně zapracujte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Přidejte citronovou kůru, olej a nakonec opatrně vmíchejte sníh.
2. Pečení piškotu
Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut dozlatova.
3. Rolování
Na pracovní plochu připravte čistou, vlhkou (a dobře vyždímanou) utěrku. Upečený plát na ni vyklopte, opatrně stáhněte papír a i s utěrkou ho sviňte do rolády. Nechte zcela vychladnout.
4. Jemný čokoládový krém
Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. V jiné míse vyšlehejte krémový sýr s máslem dohladka. Poté za stálého šlehání přilévejte vychladlou čokoládu a doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
5. Plnění a zdobení
Roládu opatrně rozviňte, sundejte utěrku a potřete ji dvěma třetinami krému. Znovu zarolujte, zabalte do fólie a dejte alespoň na hodinu do lednice. Před servírováním potřete zbytkem krému a ozdobte jedlými květy nebo čokoládovými hoblinkami případně plátky citronu nebo limetky. Roládu můžete také pocukrovat moučkovým cukrem.
Velikonoční atmosféra na talíři
Velikonoce jsou oslavou jara, světla a nových začátků. Letos vychází Velký pátek na 18. dubna a Velikonoční pondělí na 21. dubna. Tradičně se barví vajíčka, pečou mazance, beránci i jidáše, a samozřejmě se hoduje s rodinou. Tahle sladká piškotová roláda dodá vašemu velikonočnímu stolu šmrnc i vůni jara.