|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Zdraví
📷
+ 6
Mléčné výrobky způsobují některým jedincům zažívací potíže /  Depositphotos

Jakým potravinám byste se měli vyhnout, pokud vás trápí časté nadýmání

12. března 2020 | 09:43
 0   0   /  Eva Vogelová
Nadýmání a plynatost trápí občas každého bez ohledu na věk a pohlaví. Nafouklé břicho může mít hned několik příčin. Může se jednat o potravinové alergie či kouření, ale nejčastěji se jedná o konzumaci nevhodných potravin. Jakým byste se měli vyhnout?

Plynatost a nadýmání dokáže hodně znepříjemnit život. A to zejména, když jste v práci, škole či jinde na veřejnosti. Pokud se nadýmáte častěji, měli byste začít přemýšlet nad tím, co jíte. Některé potraviny výrazně nadýmají, takže byste je měli ze svého jídelníčku vyřadit či snížit konzumované množství.

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky dokáží nadělat paseku v trávicím traktu spoustě lidem. Měli byste omezit jejich příjem. Pokud se vám po konzumování mléka či sýru nadýmá žaludek a trápí vás nadměrná plynatost, patrně trpíte nesnášenlivostí laktózy.

Váš organismus nedokáže laktózu strávit, takže se vám ve střevech objeví velké množství plynů a dokonce můžete mít i průjem. Nevěšte však hlavu, spousta lidí má problémy s trávením laktózy. Zkuste pít mléka rostlinného původu a snížit konzumaci některých mléčných výrobků.

Luštěniny

Fazole, hrách a čočka vám mohou způsobit potíže v trávicím traktu. Jde o velmi nadýmavé potraviny, které každý nesnese. Obsahují velké množství sacharidů a bílkovin, které trávicí systém nedokáže dobře strávit, což vede k plynatosti.

Pokud však luštěniny máte rádi, jezte je v malých dávkách, abyste se příliš nenadýmali. Zkuste konzumovat naklíčené luštěniny. Obsahují vitaminy a trávicí enzymy. Téměř vůbec nenadýmají.

Zelenina

Některé druhy zeleniny nadýmají, takže je konzumujte pouze v menším množství nebo raději vůbec. Jde zejména o kapustu, brokolici a zelí. Tyto druhy zeleniny obsahují rafinózu, což je látka, která tráví bakterie vytvářející plyny.

Ovoce

Některé druhy ovoce způsobují plynatost a nadýmání. Jde zejména o jablka, hrušky či banány. Všechna tato ovoce jsou pro lidský organismus velmi zdravá, ale ve větším množstvím se po nich můžete nadýmat. Jablka obsahuji fruktózu a sorbitol, což jsou cukry, které u některých lidí trávicí systém nedokáže dobře zpracovat.

Banány a hrušky jsou bohaté na draslík, který ve větším množství nemusí mít na trávení příznivý vliv. Tyto druhy ovoce nemusíte ze svého jídelníčku zcela vynechat, ale nepřehánějte to s jejich množstvím. Dále čtěte: Jaké potraviny byste neměli jíst po ránu?

Prohlédnout galerii
📷
6
Nejčtenější články
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Obyčejný černý pepř dokáže odstranit zbytky pracího prášku, prádlu navrátit barvy a bílou rozzářit
Další články
Zavřít reklamu