|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Zdraví
📷
+ 4
Různé druhy tmavého pečiva jsou jen obarvené /  Shutterstock

Je lepší tmavý chléb nebo celozrnná bulka? Naučte se rozeznat zdravější pečivo

15. května 2019 | 10:03
 14   1   /  Bronislava Silná
Nadměrná konzumace určitých druhů pečiva vede k nadváze a problémům s hladinou krevního cukru. Existují však i druhy pečiva, které jsou ke konzumaci vhodné. Přinášíme podrobnější informace, jak zdravé pečivo rozeznat.

V různých článcích se někdy objevují i protichůdné informace ohledně toho, jaké pečivo máme konzumovat. Pokusíme se proto udělat jasno v tom, co jsou zdravé druhy a čemu byste se měli vyhnout a kdy.

Bílé pečivo a obyčejný chléb

Bílé pečivo a obyčejný chléb na bázi pšeničné mouky s příměsí mouky žitné nepatří mezi to nejlepší, co by měl člověk konzumovat. Jde vlastně o pouhou energii bez živin. Tím, že se ze zrn odstraní slupky a mouka projde čistícím procesem, je prakticky zbavena všeho, co by mohlo být člověku prospěšné. Takovému pečivu se vyhýbejte. Bílé pečivo jezte jen tehdy, pokud jste nemocní a potřebujete něco, co je snadno stravitelné. Jakmile budete potřebovat takovou žaludek a střeva šetřící dietu, má smysl použít rohlík zapíjený čajem.

Tmavé pečivo

Různé druhy tmavého pečiva jsou jen obarvené. Jde tedy o bílé pečivo, které je doplněné různými zrníčky na povrchu a dobarvené tak, aby v nás budilo dojem, že je s obsahem celozrnné mouky a také s obsahem mouky žitné.

Celozrnné a vícezrnné pečivo

Jestliže je pro pečení použita mouka celozrnná, pečivo obsahuje již podstatně více živin a začíná se řadit ke zdravým druhům pečiva. Má jinou strukturu. Zřetelně vyšší je obsah vlákniny. Pečivo nikdy není tak nadýchané a obsah vlákniny je zřetelně chuťově zjistitelný. Vícezrnné pečivo obsahuje navíc ještě přidaná zrna dalších obilovin. Někdy jen na povrchu, což je málo. Lepší je, když jsou uvnitř v těstě přimíchané různé obilné vločky, oříšky a další dobroty.

Žitný chléb kváskový

Dobré je konzumovat chléb, který neobsahuje pšenici, ale jen žitnou mouku. Bývá tmavý, tužší a není na pohled příliš hezký, ale nezpůsobuje zdaleka takové zdravotní obtíže jako nadměrná konzumace bílé pšeničné mouky. Navíc v případě kváskového chleba se výrazně prodlužuje trvanlivost chleba a zlepšují se jeho nutriční hodnoty, takže ho rozhodně doporučujeme.

Výborný je i knekebrot a další druhy žitných chlebů. Máte-li přece pochybnosti, zda na druhu pečiva záleží, udělejte si jednoduchý test, kterým omezíte příjem sacharidů a uvidíte, jak ovlivníte svou váhu. Více o tom v článku zde. A už vůbe nejezte pečivo sladké.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu