|  Styl
so 13. prosince, svátek má Lucie, zítra Lýdie
Zdraví
📷
+ 4
Vlašské ořechy patří mezi domácí superpotraviny /  Shutterstock

Vlašské ořechy a jejich léčivé účinky a správné uskladnění

14. listopadu 2018 | 09:53
 1   0   /  Bronislava Silná
Vlašské ořechy jsou sklizené, ale pokud je chcete proměnit jen jako základ do vánočního pečení nebo vám poslouží pouze ke vzniku těsta na dorty, děláte určitě špatně. Vlašské ořechy mají na víc. Máme zajímavé informace.

Vlašské ořechy můžeme zařadit mezi superpotravinu, která snese srovnání s kdejakým exotickým zázrakem. Přitom roste tady u nás a je výborným pomocníkem pro mnoho našich neduhů a trápení.

Obsah účinných látek

Vlašské ořechy obsahují mnoho látek, které naše tělo nezbytně potřebuje. Obsahují hodně zdravých tuků, až 65 %. Jde přitom o nenasycené mastné kyseliny. Ořechy obsahují bílkoviny, mají asi 18 % vlákniny, vitaminy řady B a provitamin A. Množství vitaminů C a E je malé, ale zato jsou bohaté na vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor a draslík.

Jak působí na naše zdraví

Díky obsahu kvalitních tuků snižují cholesterol, upravují krevní tlak, působí na potenci a plodnost, mají protizánětlivé vlastnosti, zlepšují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky celkově, působí proti astmatu, pomáhají fungovat našim střevům, zlepšují psychiku a dodávají mozku dostatek energie. Dokonce vytváří obranu před stresem. Snižují riziko infarktu a mrtvice. Jsou vhodnou stravou při angině pectoris. Pomáhají procesům v játrech, které nás zbavují škodlivin. Obzvlášť se hodí pro vegany a vegetariány. Důležité jsou pro paleo stravu a v neposlední řadě jsou pomocníkem v boji proti obezitě. Je to opravdu dlouhá řada účinků a není zdaleka kompletní.

Jak konzumovat

Nejpřirozenější je konzumovat jádra vlašských ořechů. Stačí asi jedna hrst denně. Když je použijeme místo svačiny či různého mlsání, prospějeme si dvakrát. Někteří nedají dopustit na tinkturu z jader. Léčivé vlastnosti se přesouvají i do likéru, ale tam je samozřejmě oslabuje přítomnost alkoholu, který působí proti určitým pozitivním procesům. Používá se také mouka z jader nebo máslo.

Jak uchovávat

Ořechy ve skořápkách skladované na temném a chladném místě vydrží poměrně dlouho. Pokud takové místo nemáte, doporučujeme ořechy vyloupat a dát do mrazáku. Starší ořechy můžete namočit na den do vody, kterou zhruba třikrát vyměníte. Budou pak jako čerstvé. Další informace najdete v článku zde.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Praní péřové bundy nebo kabátu v pračce: Stačí dodržet pár pravidel a obejdete se i bez čistírny
Na rakovinu dělohy v ČR umírá zbytečně mnoho žen. Hlavními rizikovými faktory jsou věk, obezita a zanedbání prevence
Závislost na cukru dokáže být velmi nepříjemná a často brání správným stravovacím návykům. Jak se jí zbavit?
Přehled vitamínů a jejich správné kombinace pro ženy po 35: Zdravá pleť, silné vlasy a hormonální rovnováha
Další články