|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 4
Kustovnice jde připravovat na sladko i naslano /  Shutterstock

Znáte elixír mládí? Tohle jste kustovnici čínské určitě nevěděli

12. listopadu 2018 | 10:11
 20   2   /  Martina Langová
Goji patří mezi jednu z nejcennějších potravin, které jsou k mání. Z nutričního hlediska jde totiž o bobule, které jsou pravděpodobně nejhodnotnějším ovocem na planetě. Čínská medicína považuje goji za velmi účinnou prevenci i lék proti mnoha chorobám.

Právě v Číně jsou tyto bobule velmi oblíbené. Bodejť ne, vždyť právě z Asie trvalka goji původně pochází. Krom toho, že je chutná, je také považována za jeden z nejuniverzálnějších léků na mnoho chorob. Číňané jí připisují obrovské spektrum pozitivních účinků na lidské zdraví.

Složení bobulí

Plody goji neboli kustovnice čínské jsou vyhledávaným doplňkem stravy. Na první pohled byste si je sice mohli snáze splést s malými šípky, ovšem bližší pohled a chuť vás rozhodně přesvědčí, že jde o něco úplně jiného.

A také co se výživových hodnot týká, mnohem cennějšího. Goji obsahuje 19 druhů aminokyselin včetně esenciálních mastných kyselin, 22 stopových prvků (zejména pak železo, zinek, vápník), vlákninu, vitaminy skupiny B (nejvíce jsou pak zastoupeny B1, B2 a B3) i vitamin C (až 500x více než pomeranče).

Elixír mládí

Goji je považována za produkt vhodný ke konzumaci právě v dnešní uspěchané době. Velmi účinně totiž dokáže bojovat s nemocemi spjatými s hektickým stylem života. Bobulky goji harmonizují psychiku, přináší klid, vyrovnanost, rozvahu a bojují proti nežádoucím účinkům stresu. Kustovnice čínská však umí mnoho dalších věcí – podporuje celkovou obranyschopnost organismu. Vylepšuje mozkovou činnost a také bystří paměť. Je proto obzvláště vhodná pro studenty a duševně pracující jedince.

Pro lepší sex

Goji podporuje vitalitu i sexuální potenci, díky čemuž je považována za afrodiziakum. A to jak pro ženy, tak i pro muže. V japonské a čínské medicíně je kustovnici také připisována schopnost analgetického působení.

Plody také pomáhají při okysličování tkání. Avšak jednou z největších předností goji je to, že pomáhá předcházet předčasnému stárnutí a díky tomu je považována za jedinečný elixír mládí. Podle některých je v ní dokonce skryt recept na dlouhověkost. Navíc veškeré tyto blahodárné účinky je možné sledovat už po krátkodobém užívání bobulí.

Bobulemi proti stresu

Pokud máte náročné zaměstnání, jste často vystresovaní a nedopřáváte svému tělu dostatek odpočinku, pak byste měli goji užívat pravidelně. Bobulky kustovnice totiž patří mezi adaptogeny. Což jsou látky, které je vhodné konzumovat zvláště právě v období zvýšené fyzické zátěže i psychického vypětí.

Cenná šťáva

Kustovnici můžete pojídat jen tak, připravit si z ní spoustu lahůdek. Anebo si také vyrobit domácí džus či šťávu plnou vitaminů, minerálů a dalších cenných látek. Oba dva nápoje umí velmi účinně pročistit tělo a jsou proto vhodné při nejrůznějších detoxikačních kúrách. Štáva je vhodná i při cukrovce, pomáhá podobně jako brusinky.

Pitím šťávy z kustovnice můžeme přispět ke správnému fungování organismu a navíc tělu dodáme veškeré potřebné látky, které ke svému optimálnímu fungování žádá. Šťávu či džus je možné si koupit již hotové anebo si doma vyrobit vlastní. Je však nutné mít na paměti, že je plody třeba zpracovávat výhradně za studena, aby nebyly zničeny cenné látky. A jak na to? Připravíme si litr vody. Do ní přisypeme kilo až kilo a půl třtinového cukru a svaříme na hustší tekutinu. Lehce necháme vychladit a přisypeme bobulky goji. Necháme 24 - 48 hodin vylouhovat. Pak důkladně rozmixujeme. Nakonec přepasírujeme přes plátno nebo cedník. Šťávu můžeme uchovat také zmrazenou v mrazničce.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu