|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Ostatní
📷
+ 3
Věděli jste, že ořechy můžete i zavařovat? /  Shutterstock

Rada nad zlato: Jak udržet ořechy čerstvé po celý rok?

11. listopadu 2018 | 12:14
 2   0   /  jaj
Podzimní období nám letos přeje krásné slunečné počasí, které doslova láká strávit ho někde venku na čerstvém vzduchu. I když byste už měli mít svou zahradu z větší části zazimovanou, přece jen ještě někteří z nás po zahradách a zahrádkách pobíhají a sbírají ořechy, které se letos opravdu urodily.

S nasbíranými ořechy je to už o něco složitější. Nedají se hned uskladnit ani zkonzumovat. V první řadě je třeba nechat je vysušit, pak zbavit skořápky. A co pak s nimi? Víte, jak je nejlépe uchovat? 

Nášup zdraví v malém ořechu

Vlašské ořechy se zařazují mezi superpotraviny, které byste si měli dopřát každý den. Obsahují množství minerálů, vitaminů a kyselin, na které náš organizmus nedá dopustit. Co všechno obsahují?

  • bílkoviny
  • sacharidy
  • vlákninu
  • magnézium
  • sodík
  • draslík
  • hořčík
  • zinek
  • vitaminy - A, B, C, E, K 

Skladování ořechů

Jedna věc je ořechy nasbírat a druhá je uskladnit. Co s nimi děláte vy? Také si je jen vysušíte, vylouskáte a uskladníte v bavlněném nebo papírovém sáčku? Je nám jasné, že tímto způsobem si je velmi neužijete. Velmi snadno se do nich může nastěhovat jakýkoliv hmyz, mohou zhořknout či žluknout. V případě, že jste je neuskladnili na dokonale suchém místě mohou i shnít. Zkuste to letos jinak. Máme pro vás skvělý způsob uskladnění. O tom, jak správně skladovat olivový olej, si přečtěte zde.

Zavařování ořechů

Někteří ořechy mrazí, jiní nakládají do medu a jiní zavařují. Ano, čtete správně, i ořechy se dají zavařovat, ale v tomto případě jde o jakési suché zavařování, díky kterému si lahodnou chuť ořechů budete moci vychutnávat během celého roku.

Co budete potřebovat?

  • zavařovací láhve
  • ořechy

V první řadě sklenice umyjte a nechte je pořádně vyschnout. Nasypte do nich ořechy a uzavřete víčkem. Sklenice vložte do hrnce, zalijte vodou, tak aby byly potopeny ve vodě (je dobré je zatížit aby neplavaly na hladině) a zavařujte přibližně 90 minut při teplotě okolo 85 ° C. Následně je vytáhněte, nechte vychladnout a skladujte na tmavém místě.

Alternativou je zavařování v troubě, kterou si předehřejte na 70 ° C. Ořechy stejně napěchujeme do sklenic a ty (bez víček) vložte do předehřáté trouby asi na 10 minut. Následně sklenice z trouby vyjměte, uzavřete víčkem (neutahujte úplně) a opět je vložte do trouby na 10 minut. Nakonec už jen víčka pořádně dotáhněte, nechte vychladnout a skladujte na tmavém místě.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Další články
Zavřít reklamu