|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Zdraví
Bílé skvrny na nehtech, odborně nazývané leukonychie, se tvoří v každém věku, v každém ročním období a u obou pohlaví. /  Internet

Co znamenají bílé tečky na vašich nehtech

12. ledna 2017 | 07:36
 17   2   /  pop
Zdravé nehty by měly být úplně bezbarvé. Pouze přebírají barvu podkladu, který je díky cévkám lehce narůžovělý. Ve skutečnosti ale velmi často narazíme na to, že na nich jsou malé bílé skvrnky, rýhy a nebo dokonce celý jejich povrch má toto zbarvení. Příčiny takového stavu mohou být různé.

Podobně jako čáry na dlani nebo rysy obličeje, i nehty dokážou říct hodně o zdravotním stavu. 

Vznik bílých skvrn na nehtech

Bílé skvrny na nehtech, odborně nazývané leukonychie, se tvoří v každém věku, v každém ročním období a u obou pohlaví. Je několik příčin a názorů na jejich výskyt, které nejsou jednotné. Babičky nám často říkaly o chybějících vitaminech, s čím by mohla souviset teorie o nedostatku vápníku. Známé jsou i názory o stresu a nepřiměřeném vypětí, kdy bledne růžové zbarvení a sráží se do bílé skvrny. Ale co si myslí odborníci? Profesionálové z kosmetické branže odmítají tento názor a shodují se na reakci lůžka na možné zranění z minulosti. Skvrna se vytváří jako následek na bouchnutí či náraz a po jejich odrostlých by měly být nehty krásné a zdravé.

Vzniklé bílé skvrnky odstranit nejdou, jediná pomoc je nechat nehty odrůst a dále se o ně starat tak, aby bílé flíčky nevznikaly. To znamená: opatrně při manikůře, nestříhat kůžičku kolem nehtů, neškrábat nehtové lůžko ostrými předměty a dbát na dostatečný přísun vitamínů, které jsou pro zdravé nehty důležité (vitamíny A, D, křemík, vápník, železo).

Konkrétně vitamin A je obsažen v živočišných (játra, mléčné výrobky) i rostlinných potravinách. Z živočišných potravin by ale měl být přijímám jen doplňkově, hlavním zdrojem vitaminu A by měly být karotenoidy, jako např. mrkev, špenát, kadeřavá petržel, meruňky, zelí, meruňky aj.

Vitamin C je obsažen především v paprice, petrželové nati, kapustě, červeném hlávkovém zelí, špenátu, brambory, z ovoce pak v černém rybízu, jahodách a citrusových plodech. Při konzumaci vitamínu C musíme mít na paměti to, že je teplotně nestabilní a jeho ztráty vařením jsou vysoké, stejně jako ztráty uskladněním.

Vitaminy skupiny B zajistí celozrnné potraviny, luštěniny, obilné klíčky, mléčné výrobky a maso, listový salát, ořechy, vejce.

Zinek je obsažen především v celozrnných obilovinách (žitná a pšeničná mouka, ovesné vločky, klíčky), luštěninách, vepřovém mase a rybách, žloutku.

Křemík je zastoupen zejména v potravinách rostlinného původu – ředkvičky, slunečnicová semínka, zelený listový salát.

Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Další články
Zavřít reklamu