|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Zdraví
📷
+ 1
KAKAO - šampion pro naše buňky a kardiovaskulární systém! /  Shutterstock

Potravina plná úžasných živin, ktérá pomáhá omezit ukládání tuků v těle? Tohle byste nečekali!

07. ledna 2017 | 05:03
 35   2   /  max
Výzkumy v posledních letech ukázaly, že kakao, základní přísada čokolády, může být dobré a velmi zdravé pro naše tělo. Kakao má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů, které pomáhají proti únavě, při zvýšené horečce, srdečních problémech, anémii, problémy se střevy a ledvinami či dýchacími problémy. Navíc má kakao protizánětlivý účinek.

Čokoláda je plná kalorií, cukru a tuku a proto se jí většina z nás snaží vyhýbat. Ale kakau se vyhýbat opravdu nemusíme! Kakaový strom roste v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky v povodí Amazonky a Orinoka. Lusky kakaovníku obsahují semena (fazole), které jsou bohaté na živiny a tuky. Mohou pomoci omezit ukládání tuků v těle, poskytují dobrou náladu, krevní oběh a chrání buňky.

Kakaový prášek je plný pozoruhodných živin. Jedním z nich je theobromin (jemnější kofein) zodpovědný za lehké mentální stimulační vlastnosti, a který je také přítomen v menší míře v některých z čajů a v yerba mate.

Kakao obsahuje velké množství flavonoidů, což jsou přírodní substance. Ty se nacházejí v rostlinách, v potravinách a nápojích rostlinného původu (např. v jablkách, hroznech, kakau,...). Jedná se o antioxidanty, které naše tělo potřebuje. A kakao je plné antioxidantů!

Tyto rostlinné produkty jsou známé pro své pozitivní účinky na krevní oběh a kardiovaskulární zdraví. V několika významných studiích z posledních deseti let bylo prokázáno, že flavonoidy z kakaa podporují optimální průtok krve, krevní tlak a cholesterol.

Dalším kladem pravidelné konzumace tmavé čokolády je také snížení celkového cholesterolu. Kakao je také plné antioxidantů. Antioxidanty jsou důležité pro sportovce, kteří spalují více kalorií, a tak produkují více volných radikálů v těle.

Obecně platí, že čokoláda obsahující více než 70 procent kakaa je kvalitní a stále chutná dobře. Neslazené kakao můžete také přidávat do vloček nebo jogurtů.

Kvalitní kakao může mít různé odstíny. Od hnědé, ale setkáme se i s odstínem červené s velmi hořkou chutí. Vůně dobrého kakaa je silně aromatická. Špatné uskladněné kakao je bez aroma.

Kakao je potřeba mít na suchém místě se stálou teplotou, protože rychle absorbuje vlhkost. Po otevření musíme kakao skladovat v neprodyšné a uzavíratelné nádobě.

Tak nezapomeňte čím více hořké kakao nebo čokoláda, tím lépe!

Prohlédnout galerii
📷
1
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu