|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Ostatní
📷
+ 4
Letošní mrazy ještě zdaleka nekončí! /  Shutterstock

Největší chyba, kterou lidé v současných mrazech dělají a ohrožují tak své zdraví!

11. ledna 2017 | 06:50
 0   0   /  jaj
Meteorologové očekávají silné mrazy i v nejbližších dnech. Zima a nízké teploty se mohou negativně podepsat na zdraví člověka.

Oblékejte se jako cibule
Lékaři radí, aby se lidé oblékali ve více vrstvách. Vrchní část oblečení by měla být odolná proti větru dešti a sněhu. Důležité je chránit pokožku před omrzlinami a nedoporučuje se chytat chladné předměty holýma rukama. Dbejte na to, abyste měli v teple zejména nohy, ruce a hlavu. Neapomínejte na rukavice, čepici, ponožky a zimní nepromokavé boty. Obzvlášť obezřetní by měli být starší lidé, kteří potřebují teplejší oblečení, neboť produkují méně tělesného tepla.

Dodržujte pitný režim
Ačkoli nepociťujete žízeň, neměli byste v chladu zapomínat na tekutiny. Při fyzické aktivitě je třeba vypít alespoň dva litry tekutin denně. Na studené nápoje v zimě raději zapomeňte. Stejně to platí v případě alkoholu a kofeinových nápojů, které zvyšují riziko podchlazení a omrzlin.

Pozor na cvičení
Cvičení v mrazu není vhodné, pokud někdo trpí kardiovaskulárními či respiračními onemocněními.

Jak poznáme podchlazení?
Podchlazení vzniká, když tělo ztrácí více tepla, než produkuje. Nejčastěji postihuje novorozence, pacienty po úrazu, seniory a bezdomovce.  Vzhledem k nespecifickým příznakům se počínající podchlazení (hypotermie) snadno přehlédne. Na podchlazení může upozorňovat například svalový třes, nebo bolest až necitlivost v rukou či nohou. Nepodceňujte světlé skvrny na obličeji a na pokožce v různých částech těla. Ty mohou naznačovat, že s tělem není vše v pořádku a mohou indikovat počínající omrzliny.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu