Není okurka jako okurka. Jak je našemu zdraví prospěšná tato exotická odrůda?
Okurka kiwano chutná jako spojení okurky, banánu, kiwi a limetky a obsahuje takové množství vitaminu C a železa, že se pomalu, ale jistě stává velkou konkurencí našich domácích okurek. Představujeme okurku, pocházející z daleké Afriky!
Výjimečně, ale přece je možné kiwano objevit i na pultech obchodů. Dováží se k nám nejčastěji z Izraele, Střední Ameriky a Nového Zélandu. Zralé kiwano měří přibližně deset až patnáct centimetrů a připomíná všechno jen ne okurku.
Dužina má velmi specifický vzhled. Barevně je ostře zelená a obsahuje bílá semena, která můžeme rovněž konzumovat.
Jak kiwano chutná?
Pokud jde konzistenci, vnitřek kiwano připomíná želatinu. Chuť jsme zmínili již v úvodu, všechno to však podtrhuje specifická kyselost, kterou má na svědomí velký obsah vitaminu C. Celkově kiwano chutná velmi osvěživě. O jiném exotickém ovoci jsme psali před časem.
Co kiwano obsahuje?
- bílkoviny
- tuky
- sacharidy
- minerály jako:
- draslík
- vápník
- železo
- fosfor
- hořčík
Již zmíněného vitaminu C obsahuje kiwano ve sto gramech až čtyřicet procent doporučené denní dávky. Kiwano obsahuje i kyselinu listovou. Čeho má tato zvláštní okurka opravdu málo, to jsou kalorie. Je tedy výborná k redukční dietě. Na dietu je výborná i cuketa. Ale pozor na otravu! Více jsme psali zde.
Zelenina nebo ovoce?
Kiwano nese název i africký meloun. V této souvislosti je zajímavé, že ačkoli jde o zeleninu, v obchodech se umísťuje převážně mezi ovoce. Za zmínku stojí, že kiwano můžeme klidně pěstovat i v našich podmínkách, protože pokud jde o jeho náročnost, v ničem se neliší od našich klasických okurek. Nepotřebuje nic, jen teplo, slunce, vodu a živiny.
Jak konzumovat?
Ačkoli jde o zeleninu, kiwano je vynikající v ovocných salátech nebo se konzumuje jen samotné, kyselost můžete zmírnit troškou cukru. Výborně ozvláštní i pikantní zeleninové saláty.


