|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Děti
📷
+ 3
Sója a výrobky z ní obsahují látky podobné estrogenu /  Shutterstock

Krmíte vaše děti sójou a tofu? Pak je doslova dopujete hormony

14. dubna 2018 | 07:33
 0   0   /  Šárka Sokolská
Tofu. Tato bezmasá pochutina je oblíbená především u vegetariánů, veganů a často ji vyhledávají i příznivci zdravého životního stylu. Jenomže pozor. Tofu obsahuje látky, jedna z nichž ovlivňuje hormonální systém. A zvláště děti by ho určitě neměly jíst.

Sója a výrobky z ní se těšily přízni všech, kdo chtěli žít zdravě. Dát si místo řízku plátek tofu bylo důkazem toho, jak to člověk myslí odpovědně se svým zdravím. V dnešní době se sóji nedá prakticky vůbec vyhnout. Je ve všem a podle některých výzkumů ji dokonce obsahuje tři čtvrtiny výrobků v supermarketech.

Navíc netušíme, že si můžeme škodit. Obezřetnost je namístě zejména u dětí, ale nejen u nich. Kdo jí sóju příliš často, mohou se mu objevit problémy se štítnou žlázou, u dětí a žen v přechodu hormonální výkyvy. Proč?

Dopování hormony

Výrobky ze sóji obsahují přírodní toxické látky, které negativně působí na štítnou žlázu. Pro děti je nevhodná vysoká konzumace sóji také kvůli přítomnosti tzv. fytoestrogenů, které mohou do určité míry působit jako lidské estrogeny. Takže pokud dáváte svým dětem často sóju v jakékoliv podobě, dopujete je vlastně hormony. A dle některých studií dítě, které je krmené sójovými náhražkami, obdrží estrogenní ekvivalent pěti antikoncepčních pilulek denně.

Další minusy

Sójové boby jsou bohaté na přírodní toxiny, také známé jako antinutriční látky. To zahrnuje velké množství inhibitorů, které odrazují enzymy potřebné pro trávení bílkovin. Tyto inhibitory se nezničí ani při vaření. Výsledkem mohou být rozsáhlé žaludeční nevolnosti, poškození pankreatu a vznik rakoviny. Většina sóji je v dnešní době geneticky modifikovaná a obsahuje vysokou koncentraci pesticidů ze všech potravin. Sójové boby jsou také bohaté na fytáty, které blokují vstřebávání minerálů. Kromě toho také blokují enzym trypsin, který je potřebný pro správné trávení bílkovin. Podle některých studií existuje souvislost mezi konzumací sóji a snížením plodnosti a předčasným nástupem pohlavní dospělosti. A také se objevují informace, které poukazují na souvislost mezi příjmem sóji a vznikem vývojových poruch během nitroděložního vývoje.

Lepší fermentované

To vše ale neznamená, že nutně musíte přestat jít sójové výrobky okamžitě. Nevhodné látky, které  obsahuje, jsou rizikové zejména tehdy, pokud jí jíme dlouhodobě hodně. Pokud se i přes celkovému nedoporučení této potraviny její konzumace nevíte vzdát, pak existuje pár typů sóji, které jsou bezpečné ke konzumaci. Všechny z nich zahrnují fermentaci. K nim patří misso, natto, tempeh, sojová omáčka.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu