|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 1
Víte, jak váš organismus reaguje na to, když spálíte? /  Shutterstock

Co se děje s tělem při popáleninách?

10. dubna 2018 | 12:21
 0   0   /  mot
Zarudlé skvrny, puchýře, otoky a hlavně obrovská bolest. Ať už je příčina vaší popáleniny banální, nebo závažná, ve vašem těle probíhají nejrůznější procesy. Přečtěte si, co se v něm děje a jak váš organismus reaguje na to, když se spálíte.

Popáleniny se, stejně jako většina dalších zranění, liší nejen rozsahem, ale i intenzitou a označují se jako popáleniny prvního až čtvrtého stupně. Víte, co pomáhá při popálení jazyka a co byste naopak nikdy neměli dělat? Čtěte zde.

Čtyři stupně popálenin

  • Popáleniny prvního stupně poznáte podle zarudlé kůže, nicméně bez výskytu puchýřů.
  • Právě puchýře jsou typické pro druhý stupeň popáleniny
  • U třetího stupně popálenin je potom kůže poškozená do hloubky, na pohled vypadá jako vosková a má bělavý či našedlý odstín.
  • Nejzávažnější, čtvrtý stupeň popálenin je charakteristický zuhelnatěním tkáně.

První stupeň

Pokud máte to štěstí a sáhnete si „jen“ na rozpálenou žehličku, v první řadě to zaznamenají nervová zakončení, která se nacházejí ve škáře. Zaregistrují bolestivý podnět, což vás přiměje ucuknout. Následuje okamžité zvýšení přítoku krve do postiženého místa, které je příčinou typického zarudnutí spálené kůže.

Objevit se může i otok způsobený průsakem tekutiny z poškozených buněk. Popáleniny prvního stupně však nejsou nic dramatického, dochází při nich pouze k poškození svrchní vrstvy kůže. Za několik dnů se poškozené buňky bez problémů regenerují a po spálení nezůstanou žádné trvalé následky. Na menší popáleniny skvěle funguje med.

Druhý stupeň

Horší situace nastává, když je popálení natolik intenzivní, že poškodí nejen epidermis, ale i dermis, tedy vrstvu, která se nachází pod ní. V tomto případě je podráždění (či přímo poškození) nervových zakončení mnohem intenzivnější a vjem bolesti je proto také silnější než v případě popálenin prvního stupně. Vrchní vrstva kůže se oddělí od spodní a prostor mezi nimi vyplní tekutina prosakující z poškozených buněk. Vznikne typický puchýř. Léčba popálenin druhého stupně trvá mnohem déle než v předchozím případě, ale po jejich vyléčení většinou nezůstávají žádné trvalé následky.

Třetí stupeň

Zcela jinak je tomu však při popáleninách třetího stupně. Ty jsou pocitově paradoxně méně bolestivé než popáleniny druhého stupně, protože poškození je tak drastické, že jsou zničeny i receptory bolesti. Popálenina zasahuje všechny tři vrstvy kůže a ta zcela ztrácí svou ochrannou funkci. Právě proto je tento typ popálenin nejnáchylnější na komplikace v podobě infekcí. Velmi časté je také upadnutí do šoku, protože z poškozených kapilár prosakuje velké množství tekutiny, a pokud je rozsah popálení značný, tělo se kromě razantního poškození tkání musí vyrovnávat i s drastickým poklesem tekutin. 

Čtvrtý stupeň

Popáleným často nebezpečně klesá tělesná teplota, protože poškozená kůže už nedokáže regulovat teplotní výkyvy. Krevní oběh selhává a spolu s únikem velkého množství tělesných tekutin dochází i k poklesu hladiny solí, což znemožňuje například udržení homeostázy krve. Pokud není postiženému včas poskytnuta adekvátní pomoc, umírá na selhání vnitřních orgánů (nejčastěji srdce nebo ledvin). Po vyhojení popálenin třetího i čtvrtého stupně zůstávají na postiženém místě nevzhledné jizvy.

 Jak si můžete sami pomoci?
 

  • Malé popáleniny nejprve omyjte a chlaďte studenou vodou minimálně po dobu deseti až dvaceti minut.
  • Nikdy na chlazení nepoužívejte led, který by poškození kůže ještě zhoršil.
  • Poté spáleninu sterilně překryjte.
  • Zapomeňte na všechny masti, zásypy i propichování puchýřů.
  • Se závažnějšími popáleninami je vždy nutné vyhledat lékařské ošetření, při kterém odborník rozhodne o charakteru léčby. Někdy je nutná hospitalizace, podávání analgetik, infuze či další odborné zásahy. 
Prohlédnout galerii
📷
1
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu