|  Styl
út 10. června, svátek má Gita, zítra Bruno
Ostatní
📷
+ 2
Tyto dvě kořenové zeleniny spolu snadno zaměníte /  Shutterstock

Víte, jaký je rozdíl mezi pastinákem a petrželí? Takto je od sebe odlišíte v obchodě

12. března 2018 | 14:44
 0   0   /  Kateřina Kofroňová
Jak jistě víte, pastinák i petržel patří mezi kořenovou zeleninu. Ale poznat mezi nimi rozdíl v obchodě, aniž byste se podívali na cedulku, dokáže jen málokdo. A je to vůbec důležité? Lze je vzájemně zaměňovat? Liší se nějak v použití? Odpovědi najdete v tomto článku.

Jistě se vám už někdy stalo, že jste šli do obchodu pro petržel a nevědomky si domů přinesli pastinák. Vždyť přeci vypadají úplně stejně! Ale proč tedy váš vývar najednou chutná trochu jinak? Největší rozdíl mezi pastinákem a petrželí je totiž právě v chuti. Ale není zdaleka jediný.

Chuťová odlišnost

Rozdíl mezi pastinákem a petrželí najdete především v chuti. Petržel má totiž mnohem ostřejší chuť než pastinák, a proto se vám může zdát, že najednou její chuť v polévce, omáčce nebo i pomazánce skoro necítíte. Pastinák je mnohem jemnější, má mléčnou chuť s cukernatými kořenovými podtóny. Je to taková sladká petržel.

Rozdíl ve vzhledu

Na první pohled poznáte, že se jedná o pastinák, pokud je místo, kde vyrůstá z kořene nať, lehce prohloubené. Petržel ho má naopak kulaté, jasně vystouplé a oblé a po seříznutí se objeví nafialovělý kroužek. Navíc má na rozdíl od pastináku celý vršek vystouplého kořene pokrytý natí. Rozdíl ale uvidíte i ve velikosti kořene. Petržel je většinou menší a tenčí, zato pastinák je ve vzrůstu spíš obr. Jeho kořen je dlouhý a silný.

Rozdíl v pěstování

Pokud jste se rozhodli, že si petržel nebo pastinák vypěstujete na zahrádce, i zde se najdou odlišnosti. Pastinák se seje na jaře a sklízí na podzim a doporučuje se ho pěstovat tam, kde se nedaří petrželi. Je tedy pro pěstování snazší a dorůstá mnohem většího objemu – je tudíž výnosnější.

Jeho pěstování má snad jediné úskalí. Vždy ho okopávejte, sklízejte listy a jednoťte za stinného počasí v triku s dlouhými rukávy. Kontakt listů za současné přítomnosti slunečních paprsků může způsobit alergickou reakci, při níž se vám mohou vytvořit na kůži puchýře. Při sklizni kořenů na podzim již žádné nebezpečí nehrozí.

Použití v kuchyni

Jak petržel tak pastinák lze konzumovat v syrovém stavu i tepelně opracovaný. Nejčastěji se připravují v polévkách, v zapečených receptech, osmažené, ve formě kaší a pyré, v omáčkách či jako příloha k masu. Lze z nich ale vyrobit i vynikající pomazánky a zeleninové šťávy. A proč nikdy nejíst samotnou mrkev, se dočtete zde.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu