|  Styl
čt 22. května, svátek má Emil, zítra Vladimír
Recepty
Snadná a přitom chutná buchta, kterou si zamilujete /  AI

Sladké pohlazení nejen na neděli: Vláčná kefírová buchta s ovocem, kterou připravíte snadno i bez lepku

18. května 2025 | 14:41
 0   0   /  max
Neděle je den, kdy bychom si měli dopřát. Klid, rodinu, teplý čaj a něco sladkého, co provoní celý byt. A právě tahle vláčná kefírová buchta s ovocem je přesně to, co si zaslouží své místo na vašem nedělním stole. Je neuvěřitelně jednoduchá, přitom chuťově bohatá – a zůstává měkká i několik dní. Oblíbíte si ji natolik, že ji budete péct nejen v neděli.

Každá neděle si zaslouží, aby rodina byla pohromadě a užívala si krásný volný den. Po obědě by měla přijít dobrá káva, domácí moučník a společné posezení.

Sladká chvilka pro sebe a blízké

V dnešním světě plném spěchu je občas fajn zpomalit. Zapnout troubu, nasypat do mísy pár základních surovin a vytvořit něco, co dělá radost – nejen chuťovým buňkám, ale i duši. Tahle buchta není žádná cukrářská výzva. Naopak. Zvládne ji i ten, kdo se pečení obvykle spíš vyhýbá. Přesto má vše, co od domácího moučníku očekáváme: vůni, vláčnost, chuť i kousek nostalgie.

Díky kefíru nebo zakysané smetaně je těsto krásně měkké, a díky ovoci osvěžující a plné života. Přidejte trochu vanilky, klidně špetku skořice, a máte sladké pohlazení, které chutná výborně i druhý či třetí den. Skvělé s čajem, kávou i jen tak – na lavičce na slunci nebo pod dekou s knížkou.

Díky kefíru nebo zakysané smetaně je těsto krásně měkké, a díky ovoci osvěžující a plné života. Přidejte trochu vanilky, klidně špetku skořice, a máte sladké pohlazení, které chutná výborně i druhý či třetí den. Skvělé s čajem, kávou i jen tak – na lavičce na slunci nebo pod dekou s knížkou.

Suroviny (na menší plech nebo kulatou formu):

  •     2 vejce
  •     1/2 hrnku třtinového cukru (může být i obyčejný)
  •     1 vanilkový cukr nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  •     1/2 hrnku oleje (slunečnicový, řepkový…)
  •     1 hrnek kefíru (nebo zakysané smetany, bílého jogurtu)
  •     1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  •     1 prášek do pečiva
  •     Špetka soli
  •     1–2 hrnky ovoce podle chuti (borůvky, meruňky, rybíz, jablka, švestky...)
  •     Volitelně: 2 lžíce mletých mandlí nebo kokosu

Postup:

  •     Troubu předehřejeme na 175 °C. Formu vymažeme a vysypeme, nebo použijeme pečicí papír.
  •     V míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilkou do světlé pěny.
  •     Přidáme olej a kefír, dobře promícháme.
  •     Vmícháme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Pokud chceme buchtu ještě zajímavější, přidáme mleté mandle nebo kokos.
  •     Těsto vlijeme do formy a navrch rozložíme ovoce. U šťavnatějšího ovoce (maliny, rybíz) doporučuji lehce obalit v mouce, aby nekleslo ke dnu.
  •     Pečeme 35–40 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle po zapíchnutí suchá.
  •     Necháme vychladnout, můžeme pocukrovat nebo ozdobit podle chuti.

Malá radost na každý den

Tahle buchta má jednu velkou výhodu – vydrží vláčná i druhý a třetí den, takže si ji můžete dát k pondělní kávě nebo zabalit dětem ke svačině. Navíc se skvěle hodí na různé obměny: jednou s rybízem a skořicí, jindy s jablky a rozinkami, nebo třeba s meruňkami a kokosem.

Bezlepková varianta? Stejně jednoduchá, stejně skvělá!

Nemusíte se bát – ani bez lepku se nemusíte vzdát vláčné, voňavé buchty, která vydrží měkká i několik dní. Stačí malá úprava:

Co vyměnit:

  • Místo polohrubé mouky použijte bezlepkovou směs na pečení (např. Schär Mix B, Doves Farm nebo Nomix) ve stejném množství – tedy cca 1 a 1/2 hrnku. Pro lepší vláčnost můžete přidat 1 lžíci mletých mandlí nebo lžičku psyllia.
  • Doporučujeme přidat 1 lžičku jablečného octa nebo citronové šťávy – pomůže těstu lépe kynout a zůstane nadýchané.
  • Ostatní postup i ingredience zůstávají stejné.
  • Těsto bude krásně vláčné, ovocné a nadýchané – a nikdo nepozná, že je bez lepku. Ideální volba, pokud máte doma někoho s intolerancí nebo jen chcete odlehčit klasické moučníky.

Ať už si ji dáte v klidu o samotě nebo s rodinou, tahle buchta přináší něco víc než jen chuť. Přináší atmosféru. Neděli. Domov.

Autorský článek

Nejčtenější články
Letošního Psího dne v Praze se opět zúčastní i známé tváře. Osobně můžete potkat třeba Helenu Vondráčkovou nebo Osmanyho Laffitu. Vstup je zdarma
Dupání, smrad a rozkousané kabely nebo izolace. Zbavte se kuny jednou provždy a hlavně dřív, než vám zničí dům
Jak využít umělou inteligenci? Během chvíle naplánuje výlet i zábavu v dešti. Pomůže s výběrem školy i nové lednice. Zájem o ni v Česku roste raketovým tempem
Včelí království na střeše hotelu Clarion, aneb sladká ekologie
Další články
Zavřít reklamu