Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici? O týden déle než v ošatce na stole. Tipy, jak je po Velikonocích chutně zpracovat
Velikonoce jsou plné radosti, barviček, jara – a vařených vajec. Kdo jich doma po svátcích nemá nadbytek? Než se začnete bát, že se zkazí, podívejte se na naše tipy, jak je správně skladovat a jak je přetvořit na jednoduché, zdravé i originální pokrmy.
Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici?
- Ve skořápce: bezpečně až 7 - 10 dní, pokud jsou uložena v lednici. Stejně jako čerstvým vajíčkům, tak i těm vařeným nejvíc svědčí pobyt v lednici při teplotě kolem 5-8 °C. Pozor ovšem na vykoledovaná vajíčka, která leží v ošatce na stole. Tam vydrží maximálně 2-3 dny, pak se zkazí.
- Oloupaná vejce: nejlépe spotřebujte do 2–3 dnů, skladujte je v uzavřené nádobě.
- Vždy je uchovávejte mimo aromatické potraviny, snadno totiž absorbují pachy.
- Pokud si nejste jisti čerstvostí – čichem a barvou bílku poznáte, zda je ještě vejce v pořádku.
Co udělat z vařených vajec? Rychlé a chutné tipy
1. Vajíčková pomazánka
Tradiční pochoutka na chleba nebo do plněných bagetek. Klasika s máslem a hořčicí nikdy nezklame, ale zkuste i moderní verzi s cottage sýrem, tvarohem nebo avokádem. Barevnost dodají bylinky jako pažitka, medvědí česnek nebo kopřivy.
2. Plněná vejce
Ideální jako chuťovka pro návštěvu. Vydlabejte žloutky smíchejte s hořčicí, lučinou nebo jogurtem, ochuťte a dejte zpět do bílků. Ozdobte řeřichou nebo chilli, případně bylinkami, které máte rádi.
3. Do salátů i sendvičů
Vařené vejce je výborné do bramborových, těstovinových i zeleninových salátů. Výborně ladí i s tuňákem nebo cizrnou. V sendviči s avokádem, špenátem nebo sýrem vytvoří rychlou a výživnou svačinu.
4. Vajíčkové karbanátky
Skvělý způsob, jak zužitkovat větší množství vajec – rozmačkaná vajíčka smíchejte s bylinkami, hořčicí, trochou strouhanky, vytvarujte placičky a opečte na pánvi.
5. Zapečené pokrmy
Vajíčka můžete nakrájet do zapečených brambor, francouzského quiche nebo zeleninových nákypů.
Tip: Nevyhazujte vodu po vaření vajec
Voda, ve které jste vejce vařili, obsahuje minerály – zejména vápník a fosfor – a skvěle se hodí k zalévání pokojových rostlin, bylinek, rajčat nebo růží na zahradě. Jen ji nechte vychladnout a nepoužívejte ji, pokud jste při vaření přidávali sůl!
Závěr: Vejce jsou cenný základ do mnoha jídel
Vařená vejce jsou nejen výživná (bohatá na bílkoviny, vitamíny skupiny B, D a minerály), ale i univerzální. Ať už je smícháte s tvarohem, cottage sýrem, zakysanou smetanou nebo majonézou, vždy máte základ pro chutné jídlo. Využijte je do pomazánek, salátů, karbanátků i nákypů. A nebojte se experimentovat – třeba s bylinkami, kořením nebo netradičními surovinami.
Zdroje: magazinplus.cz/, nasetema.cz, toprecepty.cz/.

