|  Technika
st 7. května, svátek má Stanislav, slaví se Den osvobození ČSR - 1945
Technologie
📷
+ 1
Modré potraviny jsou dosud čistá chemie /  Depositphotos

Technologie umožnila izolovat modré potravinářské barvivo, které je zcela přírodní

16. dubna 2021 | 07:51
 1   0   /  Mirka Malá
Vědci izolovali a využili to nejvzácnější, tedy organické modré potravinářské barvivo nacházející se v přírodě. A co víc, vymysleli způsob, jak jej vyrábět ve velkém měřítku.

Objev, který učinil mezinárodní tým vědců pracujících v různých oblastech, znamená, že poprvé nemusí modré i jinak zbarvené potraviny spoléhat na syntetická barviva, která jim dodávají jejich zářivý odstín.

I když to pravděpodobně není něco, nad čím lidi běžně přemýšlejí, faktem zůstává, že většina modře zbarvených potravin, léků a kosmetiky je výsledkem dvou široce používaných umělých barviv známých jako FD&C Blue No. 1 (briliantová modrá) a FD&C modrá Blue No. 2 (indigotin).

Tyto dvě syntetické chemikálie dokáží skvěle obarvit potraviny, ale i když jsou potravinářskými úřady obecně považovány za bezpečné, vyvstaly otázky ohledně potenciálních účinků umělých barviv na zdraví, a také na udržitelnosti jejich výroby.

Příroda modrou téměř nenabízí

"Navzdory dlouhé historii průzkumu zůstává modrá jedním z nejnáročnějších barviv, které lze získat z jakéhokoliv zdroje, a ještě více ze zdrojů přírodních,“ vysvětluje biofyzička Pamela Denish. "Dosáhnout na modrou z přírodních zdrojů je proto dlouhodobou výzvou."

Nyní se však zdá, že se veškerá tvrdá práce vyplatila. Vědci dokázali izolovat přirozeně se vyskytující modré barvivo zvané antokyanin z červeného zelí. Bohužel se dotyčná antokyaninová látka zvaná Peak 2 (P2) vyskytuje v zelí pouze v malém množství, dokonce asi jen z 5 procent. Vědci ale přišli na to, jak zbylé a převažující antokyany, které dávají červenému zelí jeho typickou barvu, ovlivnit tak, aby se změnily na modré. Stačí, když jsou vystaveny specifickému druhu enzymu.

Technologie výroby už to umí i ve velkém měřítku

Při hledání rozsáhlých databází genomiky za účelem nalezení takového enzymu vědci identifikovali katalyzátor schopný přeměnit antokyany P6, P7 a P8 v červeném zelí na modré verze.

Poté tento enzym vylepšili a vytvořili mutantní verzi, která může s vysokou účinností vyvolat tvorbu azurově modrých antokyanů, a která je schopna vytvářet stabilní přírodní modré a zeleně zbarvené pigmenty v řadě potravin, například včetně zmrzliny.

I když bude nutné provést důkladné testování bezpečnosti, než začneme jíst potraviny obarvené touto přírodní modrou, díky technologii výroby tohoto potravinářského barviva z derivátu červeného zelí nás rozhodně čeká o něco zdravější budoucnost. Dále čtěte: Poloprůhledné solární články mohou napájet skleníky bez zpomalení růstu rostlin a šetřit energii.

Prohlédnout galerii
📷
1
Nejčtenější články
Šeřík nejen krásně voní, ale hodí se i na výrobu chutného medu nebo domácího sirupu
Mladých žen s rakovinou prsu stále přibývá. Nádor zachycený včas je dobře léčitelný, jeho zanedbání však může pacientku stát život, varuje lékařka
Příliš tvrdá voda ovlivňuje domácnost víc, než si možná uvědomujete. Zničit může spotřebiče i potrubí. Vliv má také na pokožku a vlasy
Na Peugeot Emotion Days 2025 vyzkoušíte 8 modelů na jednom místě. Zjistěte, kdy testovací flotila dorazí do vašeho města
Další články
Zavřít reklamu