Superpotravina nebo levný klam? Tento olej do kuchyně rozhodně nepatří
Poslední dobou velmi často slýcháme o zázračných vlastnostech kokosového oleje. Podle některých doporučení bychom na něm měli pražit, opékat, lít ho do salátů, jednoduše používat ho co nejvíce. Jde však o velký mýtus. Kokosový olej je třeba používat s rozumem, obsahuje totiž hodně tuků.
Mnoho odborníků na zdravou výživu považuje kokosový olej za zdravou potravinu. „Není jasné, na základě čeho jsou o tom mnozí přesvědčeni," říká Dr. Sacks, profesor prevence kardiovaskulárních onemocnění na Harvardu. „Kokosový olej je čistý tuk - obsahuje více nasycených tuků, než třeba palmový olej či máslo. Kokosový olej tak zvyšuje LDL "špatný" cholesterol stejně jako třeba živočišné tuky. A jelikož vysoký LDL cholesterol je známou příčinou srdečních onemocnění, nemohu časté používání kokosového oleje doporučit", dodává Dr. Sacks.
Přesto však není třeba kokosový olej zcela odmítat. O superpotravinu se však rozhodně nejedná, ale na druhé straně jde o skvělou náhradu tělového mléka, takže by měl být minimálně součástí kosmetické výbavy.
Pokud jste si tedy kokosový olej oblíbili, je nutné k jeho používání přistupovat s moudrostí našich babiček. Tedy všeho s mírou.


