|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Ostatní
📷
+ 4
Poslední dobou velmi často slýcháme o zázračných vlastnostech kokosového oleje. Jak je to doopravdy? /  Shutterstock

Superpotravina nebo levný klam? Tento olej do kuchyně rozhodně nepatří

28. června 2017 | 09:48
 40   10   /  jaj
Také podléháte módním trendům ohledně potravin? Informace se na nás valí ze všech stran a nutno říci, že jsou často dosti protichůdné.

Poslední dobou velmi často slýcháme o zázračných vlastnostech kokosového oleje. Podle některých doporučení bychom na něm měli pražit, opékat, lít ho do salátů, jednoduše používat ho co nejvíce. Jde však o velký mýtus. Kokosový olej je třeba používat s rozumem, obsahuje totiž hodně tuků.

Mnoho odborníků na zdravou výživu považuje kokosový olej za zdravou potravinu. „Není jasné, na základě čeho jsou o tom mnozí přesvědčeni," říká Dr. Sacks, profesor prevence kardiovaskulárních onemocnění na Harvardu. „Kokosový olej je čistý tuk - obsahuje více nasycených tuků, než třeba palmový olej či máslo. Kokosový olej tak zvyšuje LDL "špatný" cholesterol stejně jako třeba živočišné tuky. A jelikož vysoký LDL cholesterol je známou příčinou srdečních onemocnění, nemohu časté používání kokosového oleje doporučit", dodává Dr. Sacks.

Přesto však není třeba kokosový olej zcela odmítat. O superpotravinu se však rozhodně nejedná, ale na druhé straně jde o skvělou náhradu tělového mléka, takže by měl být minimálně součástí kosmetické výbavy.

Pokud jste si tedy kokosový olej oblíbili, je nutné k jeho používání přistupovat s moudrostí našich babiček. Tedy všeho s mírou.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici? O týden déle než v ošatce na stole. Tipy, jak je po Velikonocích chutně zpracovat
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu