|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 3
Králičí maso je velmi dietní a zdravé /  Depositphotos

Dopřejte si častěji králíka. Pochutnáte si a uděláte hodně pro své zdraví

01. prosince 2020 | 15:11
 21   4   /  Bronislava Silná
Ačkoli u nás produkce králičího masa klesá, jde o velmi zdravou alternativu k jiným druhům mas. Máme podrobnější informace.

Králík domácí byl vyšlechtěn z králíka divokého, jehož domovem je Pyrenejský poloostrov. Divocí králíci se tam dodnes loví a jsou žádanou pochoutkou. Ale i náš domácí králík má co nabídnout.

Co maso obsahuje

Králičí maso má zhruba 21 procent bílkovin. Obsahuje plejádu vitaminů, hlavně řady B. Konkrétně jde o B2, B6 a B12. Nabízí vyvážený mix aminokyselin. Z prvků je důležitý obsah draslíku, fosforu, síry, zinku a hořčíku. Z hlediska kalorií je na tom králík dobře. Jeho maso totiž obsahuje jen asi 130–140 kcal na sto gramů, což není mnoho, ale hlavně obsahuje méně cholesterolu. Jedinou vadou na kráse u králičího masa je vyšší obsah purinů, takže by se mu měli vyhnout všichni, kdo mají vyšší hodnoty kyseliny močové v krvi, zejména pacienti s dnou.

Výhody konzumace

Králičí maso je neuvěřitelně dietní a hodí se proto při redukčních dietách. Je dokonce tak dietní, že příručka pro přežití varuje před samotnou konzumací králičího masa po delší dobu, protože při ní hrozí smrt vyhladověním. Samozřejmě díky němu načerpáte i všechny obsažené prvky. Pokud chováte králíky sami doma, případně je koupíte od domácího chovatele, máte jistotu, že jde o skutečně bio produkci a maso nebude obsahovat žádné nebezpečné chemikálie či léky. Málo tuků, málo cholesterolu, hodně bílkovin, hodně potřebných vitaminů a minerálů.

Jak upravit

Králičí maso se dá upravovat mnoha způsoby. Kdysi bylo oblíbené špikování či úpravy se smetanovou omáčkou. Tam se poněkud zbavujeme výhody dietnosti. Rovněž při smažení králičích řízků jdou kalorie prudce nahoru. Existuje ale celá řada úprav, které jsou vynikající. Jen pro inspiraci nabídněme králíka na česneku, králíka s různými bylinkami či prostě králíka na asijský způsob. Ke králičímu masu se hodí dodat výraznou chuť koření či bylinek a pak je zážitek vynikající a konzumace velmi zdravá. Zajímavý přehled bylinek si můžete pro inspiraci prohlédnout zde. Před smažením dejte přednost pečení, ale můžete maso i dusit. Králičí maso je zkrátka velmi přizpůsobivé a záleží jen na vaší šikovnosti.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu