|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Ostatní
📷
+ 4
Avokádo patří k nejzdravějším potravinám vůbec /  Shutterstock

Vyhazujete pecku z avokáda do koše? Děláte chybu. Můžete ji dále použít

20. května 2017 | 09:47
 84   5   /  mot
Vyhazujete pecku od avokáda? Děláte chybu. Pecka totiž obsahuje více živin, než samotné avokádo.

O tom, že avokádo patří mezi nejzdravější druh ovoce, jsme psali několikrát. Jeho konzumace je našemu zdraví velmi prospěšná. Je plné živin a zároveň vynikajícím zdrojem zdravých tuků. Mnozí odborníci avokádo označují za superpotravinu a jeden z vůbec nejzdravějších plodů vůbec.

Většina lidí po jeho rozpůlení vybere lahodnou dužinu a pecku zahodí. Pokud je to i váš případ, děláte velkou chybu. Pecka totiž obsahuje více živin, než samotné avokádo. Podle odborníků se více než 70 procent antioxidantů nachází právě v jádru. Pecka obsahuje i velké množství polyfenolů, které se nacházejí například v zeleném čaji. 

Obyvatelé Jižní Ameriky používají avokádové jádro k léčbě úplavice a gastro problémů. Je prokázáno, že jeho používaní zabraňuje vzniku žaludečních vředů či zmírňuje zácpu.

Jak pecku použít?
Možná se vám to bude zdát složité, ale jádro avokáda není až tak tvrdé jako například pecka třešně. Vyloupněte ji ze skořápky a překrojte ji ostrým nožem. Pokrájejte na malé kousky, nebo jí můžete rozmixovat v mixéru. Doporučujeme přidat do smoothie.

Co budete na smoothie potřebovat?
Šálek vody
Jeden zralý banán
2 hrsti čerstvého špenátu
½ jablka
1 avokádo
Drť z pecky avokáda
Kousek zázvoru
Šťáva z půl citronu

Avokádo je nejen velmi chutné, ale je to doslova výživová bomba.
Obsahuje nezanedbatelné množství vitaminů A, C, E i vitaminy skupiny B a taky minerálů, konkrétně draslíku, hořčíku, fosforu i železa.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu