|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Zdraví
📷
+ 3
K horším projevům kocoviny přispívá strava /  Depositphotos

Vegani a vegetariáni mají horší kocovinu než masožrouti

02. ledna 2020 | 18:34
 4   0   /  Mirka Malá
Než si vyrazíte na večírek nebo s přáteli do baru, dejte si pořádný kus masa. Jinak bude vaše kocovina horší, než u vašich přátel, kteří si dopřáli k večeři nějakou tu masovou dobrotu.

Vědci z Utrechtské univerzity v Nizozemsku analyzovali následky pití alkoholu u 13 sociálních pijáků. Různé příznaky kocoviny, jako bolesti hlavy, nevolnost, bušení srdce, zvracení, závratě, pocení, citlivost na světlo a zvuk či žízeň pak dávali do souvislostí s tím, co sledované osoby jedly.

A výsledek byl opravdu zajímavý. Ti, kteří měli méně kyseliny nikotinové, jinak známé jako vitamin B3, a zinek ve stravě, trpěli závažnějšími příznaky kocoviny. Studie ukázala, že zejména nízký příjem zinku byl významně spojen se zvracením a nízká hladina kyseliny nikotinové způsobila obecně hlubší kocovinové potíže.

Zinek se nejčastěji vyskytuje v mase či luštěninách. Vitamin B3 je zase obsažen v živočišných produktech, jakými jsou maso, drůbež a ryby, jakož i v celých zrnech, arašídech, avokádu či žampionech. To znamená, že vegané s nízkou tolerancí k alkoholu mají nejtěžší formy kocoviny.

Kyselina nikotinová a zinek jsou nutné ke správnému odbourávání ethanolu, tedy alkoholu na acetaldehyd. Tyto dvě živiny jsou nejpotřebnější k dobrému odbourávání  alkoholu, takže když jich v těle díky upravené stravě máte málo, zažijete horší kocovinu, než masoužrouti.

Správný obsah zinku z B3 však není pro večírkový život žádným všelékem. Záleží samozřejmě do jisté míry také na genetickém vybavení každého člověka, stejně jako na jeho celkovém a dlouhodobém jídelníčku.

Odborníci proto také varují před používáním různých přípravků na rychlejší odbourávání alkoholu, které jsou většinou jen málo účinné. Lepší je upravit trvale svůj jídelníček tak, abychom potřebné látky dostávaly do svého těla dlouhodobě a pravidelně. Dále čtěte: Naučte se odpočívat. Nicnedělání má blahodárný vliv na naše duševní zdraví.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu