|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Recepty
📷
+ 4
Kdo z nás nemiloval krupicovou kaši? /  Depositphotos

Připravte si doma pohádku mládí. Olizovat se bude celá rodina

24. října 2019 | 08:50
 0   0   /  mot
Když se řekne krupicová kaše, asi se mnohým vybaví jedno z nejoblíbenějších jídel dětství. Je jedno, jestli jste si na ní pochutnávali jen s kakaem či jste doma dělávali nějakou vylepšenou verzi. Kdo z vás si na pohádce mládí pochutnává ještě dnes? A víte, jak ji správně připravit?

Pokud si chcete připravit krupicovou kaši, zvládnete to klidně i během pěti minut, ale výsledek tomu bude odpovídat. I příprava krupicové kaše má svá pravidla a pokud má být dokonalá a opravdu lahodná, vyžaduje svůj čas.

Jak na lahodnou krupicovou kaši?

Ideální je, když krupičku předem namočíte a necháte alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Poté se můžeme pustit do práce.

Co budete potřebovat?

  • 1 litr mléka
  • 80 g dětské krupičky
  • špetka soli
  • 2 lžíce másla
  • 100ml smetany
  • kakao

Příprava

Při přípravě krupicové kaše je kritická první fáze, kdy začne krupička rychle bobtnat a velmi snadno se nadělají hrudky. Kaši proto musíme neustále intenzivně míchat, a to i z toho důvodu, abychom předešli připálení. K míchání je ideální menší drátěná metlička.

Čím pozvolněji a pomaleji se vám podaří kaši přivést k varu, tím je lepší výsledek. Když začně kaše probublávat, za stálého míchání vařte alespoň pět minut. Na konci přidejte na zjemnění 100ml smetany.

Kaši odstavte z plotýnky a přidejte lžíci másla  Pokračujte v míchání, dokud se máslo zcela nevstřebá. 

Ještě horkou kaši rozdělte na talíře, ozdobte. Nejtradičněji se používá kakao a krupicový cukr. Výborná je ale i s čokoládou či karamelizovanými jablky.

Varianta s karamelizovanými jablky

Suroviny

  • 1 jablko
  • lžička skořice
  • 2 lžíce javorového sirupu 2 lžíce
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička másla

Jablka omyjte, rozkrojte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na plátky a promíchejte s citronovou šťávou a špetkou skořice. Dejte do pánve se lžičkou másla a posypte cukrem. Opékejte je po obou stranách na mírném ohni, dokud lehce nezkaramelizují. Poté jimi ozdobte kaši a pokapejte javorovým sirupem. (Dále čtěte: Úžasná úprava cuket, po kterých vaše chuťové pohárky zaplesají).

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Další články
Zavřít reklamu