|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Zdraví
📷
+ 3
Endivie je stejně jako jiné druhy čekanek velmi zdravá /  Pixabay

Chcete udělat něco pro své zdraví? Naučte se jíst a pít endivii

12. října 2019 | 13:35
 0   0   /  Bronislava Silná
Endivie je druh čekanky. Má ovšem velmi pozitivní účinky na lidské zdraví. Čtěte dál a dozvíte se potřebné informace.

Endivie je spolu s ostatními čekankami lehce nahořklá. Možná právě to je důvod, proč se jí někteří vyhýbají. Ale činí tak ke své škodě. Je totiž velmi zdravá a chutná.

Co obsahuje

Endivie obsahuje velké množství vlákniny a vody. Vedle toho ovšem má v sobě také celou plejádu zdraví prospěšných látek. Mezi jiným zde najdeme draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, provitamin A, vitamin E, vitamin C, vitaminy B1, B2, B6 a kyselinu listovou. Už toto složení dává vědět, že je potřebné pro celou řadu biochemických procesů v těle.

Jak působí

Endivie je mimořádně prospěšná v mnoha ohledech. Různé stopové prvky jsou nezbytné pro naše zdraví. Účinkuje tedy proti křečím, podporuje správnou funkci ledvin, přispívá k vyšší vitalitě, zvyšuje imunitu – vždyť obsahuje klasický koktejl antioxidantů a dalších potřebných vitaminů. Zvláštním účinkem je zvýšené vylučování žluči. Tento efekt se dostavuje díky nahořklé chuti. Vylučovaná žluč pomáhá čistit játra, žlučové cesty a udržuje žlučník v dobrém stavu. Také povzbuzuje činnost sleziny. Je ovšem třeba si uvědomit, že lidé, kteří trpí určitými zdravotními obtížemi, by měli tuto rostlinu konzumovat jen v případě souhlasu lékaře. Jde zejména o osoby s nemocnými ledvinami, srdcem či se žlučovými kameny.

Existuje také celá řada pozitivních zkušeností při zlepšení zraku. Používá se syrová šťáva, která se pije v kombinaci se šťávou z mrkve, celeru a petržele. Někdy se přidává též šťáva ze špenátu. Při této kúře se pijí až dva litry těchto šťáv v průběhu dne po delší dobu. Je popisováno značné zlepšení zdravotního stavu, odložení brýlí, a dokonce návrat zraku po některých onemocněních. Opět doporučujeme se poradit s lékařem. Pozitivní účinky jsou ale možné díky velkému obsahu provitaminu A, který je pro správné fungování očí potřeba. Více o účincích endivie se dočtete i v článku o kyselině listové.

Jak konzumovat

Pro ryze terapeutické účely je výborná šťáva získaná kvalitním odšťavňovačem za studena. Pro běžné užití a podporu jater a trávení se hodí zejména saláty – mohou se dělat zeleninové i ovocné. Ovocné mají tu výhodu, že sladká chuť banánů či jiného ovoce snadno překryje hořkou chuť endivie. Tuto rostlinu ale můžete také zapékat. Velmi se hodí k sýru či jiné pečené zelenině.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Další články
Zavřít reklamu