|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Zdraví
📷
+ 4
I takto může vypadat alergická reakce /  Shutterstock

Jste alergičtí na vosí nebo včelí jed? Pozor na to, co pijete

25. května 2019 | 16:14
 0   0   /  mot
Kopřivka, kašel, sípání, dušnost, rýma nebo kýchání. To jsou alergické projevy, které se mohou vyskytnout po požití alkoholických nápojů. Důvodem alergické reakce po vypití vína může být přítomnost vosího nebo včelího jedu.

O tom, že tento jev není nijak vzácný, svědčí i statistiky: některé z uvedených obtíží udává téměř 14 procent dospělých obyvatel severní Evropy. Příčiny vzniku alergické reakce po požití alkoholických nápojů jsou velmi rozmanité. Například v Asii má téměř polovina obyvatel vrozenou odchylku zpracování alkoholu, kdy se nedostatečně odbourává jeho metabolit – acetaldehyd. Ten se v těle hromadí a vyvolává alergické reakce, u astmatiků je příčinou astmatického záchvatu.

Evropané touto odchylkou sice trpí vzácně, ale alergické reakce po konzumaci alkoholických nápojích jsou poměrně časté i u nich. Jedná se o reakce na složky nápoje nebo přidané konzervační látky, tedy sulfity. Ty u citlivých jedinců mohou vyvolat astmatické záchvaty.

Pozor na červené víno

Nejvíce alergických reakcí je popisováno po konzumaci červeného vína. To často obsahuje právě sulfity, ale také přímo histamin, tedy jeden z hlavních vyvolavatelů alergických reakcí. Další příměsí, které se do vína mohou dostat, pocházejí z látek užívaných k čiření vína, kdy pomocí přírodních inertních látek jsou nečistoty ve víně strhávány (sedimentovány) ke dnu nádoby a potom odstraněny spolu s kaly při stáčení vína. Jsou to mléčné bílkoviny, bílek, želatina z rybích měchýřů a látky z kůry stromů. Po vysrážení zákalu se sraženina z vína odfiltruje a neměly by v něm žádné z použitých látek zůstat. Velmi malé množství ale někdy nalézt lze. U pacientů s anafylaktickými reakcemi na použité proteiny to může vyvolat reakci. Naštěstí jsou ale takovéto reakce velmi vzácné.

Pozor na vosy ve víně

Pro alergické reakce po pití vína bylo nalezeno i další vysvětlení. Při vyšetření byly u pacientů nalezeny v krvi alergické protilátky proti jedu vos a včel. Pacienti však neudávali, že by byli vosou či včelou bodnuti. Jak je to možné?

Při zpracování vína jsou spolu s hrozny podrcena a lisována i těla vos a včel, které si na hroznech pochutnávají. Tak se hmyzí jed může dostat až do konečného produktu – vína. Při jeho častější konzumaci pak může dojít k navození přecitlivělosti. Máte-li tedy alergické reakce po konzumaci vína, mohou být zapříčiněny právě stopami vosího či včelího jedu ve víně. (Dále čtěte: Kolik vína můžeme denně vypít pro zdraví?).

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu