|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 4
Tyto švestičky jsou v Japonsku velice oblíbenou pochoutkou /  Depositphotos

Červený zázrak ze švestiček. Umeocet detoxikuje a zažene i bolesti hlavy

06. dubna 2019 | 17:06
 0   0   /  Šárka Sokolská
Umí jídlo nejenom okyselit a osolit, ale dokáže si poradit s celou řadou zdravotních neduhů. Řeč je o umeoctu. Seznamte se s ním.

Umeocet je slanokyselá tekutina červené barvy, která vzniká fermentací nakládaných švestiček umeboshi. Ty se po sklizni nejprve nasolí a nechají se sušit na slunci. Pak kvasí ve slaném nálevu, do něhož se ještě přidávají zelené shizo listy, které mají na svědomí nádherné karmínové zabarvení umeoctu. V kuchyni tak umeocet dokáže nahradit až 20 % soli. A to není zdaleka jeho největší výhoda. 

Balzám pro zažívání

Pokud hledáte skvělý prostředek pro detoxikaci, neměl by vám rozhodně v domácnosti chybět právě umeocet. Kromě toho má také pozitivní účinky na trávící soustavu a celkový metabolismus. Zažene pálení žáhy, podpoří léčbu žaludečních potíží, zlepší chuť k jídlu.

Stačí lžíce denně

Každodenní popíjení ředěného umeoctu přispívá k odkyselení organismu, vede ke zvýšení naší energie, k ústupu bolestí hlavy a ke zpomalení stárnutí. Pravidelné užívání umeoctu čistí klouby a je prevencí vzniku různých kloubních usazenin. Stačí si ráno na lačno vypít sklenici vlažné vody se lžící této tekutiny a vaše tělo vám bude vděčné. Podobně skvělé účinky má také voda s citronem. Co všechno umí s tělem, jsme psali zde.

Domácí lékař

Umeocet je prakticky malý domácí lékař. Kromě výše uvedených benefitů dokáže také odstranit plísně z těla, řeší zácpu i průjem, čistí krev, eliminuje únavu, chrání tělo před vyčerpáním, obnovuje vitalitu.

Vynikající dochucovadlo

Z umeoctu si lze také připravit jednoduchou zálivku na salát. Smíchejte jej s olivovým olejem a rázem vytvoříte extra salát i z těch nejobyčejnějších zelených listů. Stejně tak jej můžete použít na dochucení koprovky, čočky na kyselo, kulajdy a dalších pokrmů.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu