|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 4
Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme /  Shutterstock

Chcete, aby vám správně fungovaly orgány? Dodržujte toto pravidlo a máte vyhráno

06. listopadu 2018 | 09:49
 5   0   /  mot
Chcete udělat něco pro zlepšení funkce vašich orgánů? Je to opravdu jednoduché. Stačí se podívat, co vám konkrétní ovoce nebo zelenina připomíná a máte vyhráno. Už slavný lékař Hippokrates kdysi řekl: „Nechť se potraviny stanou tvými léky.“

Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. A je velmi dobře, že v současné době velká část populace začala dbát na kvalitu potravin. Pojďme se podívat na tzv. pravidlo podobnosti. Některé věci hodně překvapí.

Ledviny a fazole

Fazole nám pomáhají se správnou funkcí ledvin. Jsou i v angličtině pojmenované přímo Kidney beans (kindey znamená ledvina). Obsahují hodně železa, draslíku, bílkovin, vlákniny, hořčíku a kyseliny listové. 

Žaludek a zázvor

Připomíná vám zázvor žaludek? Nám také. Možná proto se ani nebudete divit, že zázvor je osvědčenou úlevou při žaludečních a zažívacích potížích. Snižuje totiž agresivitu žaludeční kyseliny a zvyšuje tvorbu trávicích šťáv.

Navíc velmi dobře zabírá proti nadýmání a plynatosti. Zázvor je společně s kurkumou považován za jednu z nejsilnějších protizánětlivých potravin. Nejlepší je uvařit si z čajové lžičky nastrouhaného zázvoru čaj. Nebo zkuste pít zázvorovou vodu na lačný žaludek. Nestačíte se divit, co všechno s vaším tělem dokáže

Batáty a slinivka

Batáty zase nápadně připomínají slinivku břišní. A tyto sladké brambory prý dokáží vyrovnat hodnotu glykémie u diabetiků a navíc obsahují velký podíl betakarotenu.

Srdce a rajče

Co srdce? Rozkrojené rajče nám připomíná srdeční komory. Je v nich obsažen lykopen, který slouží jako prevence srdečních chorob. Navíc je dobré rajčata smíchat se zdravým tukem, třeba i avokádem a vše se znásobí. Takže takové guacamole je pro vaše srdce doslova ráj.

Mozek a ořechy

Co nám pomůže na náš mozek? Podobnost je až ohromující. Je to vlašský ořech. Obsahuje hodně omega-3 mastných kyselin, které jsou potřeba k fungování mozku. Dále snižují riziko kardiovaskulárních chorob, artritidy a Alzheimerovy choroby. O tom, jak vlašské ořechy prospívají našemu organismu, jsme psali nedávno.

Krev a červené víno 

Červené víno v té tekuté podobě. Obsahuje hodně antioxydantů a resveratrol. Odborníci tvrdí, že 1-2 decky denně mají pozitivní účinky na kvalitu naší krve, kde zamezují vzniku krevních sraženin. 

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu