|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Recepty
📷
+ 6
Ochutnejte kapustové závitky s mletým masem /  Shutterstock

Recepty z kapusty si zamilujete: Je chutná, levná a nabitá vitaminy

01. listopadu 2018 | 08:18
 42   3   /  Martina Langová
Kapusta je zeleninou, která se odpradávna na zimu uskladňovala, aby mohla být přes zimu jednou z důležitých součástí našeho jídelníčku. A naši předci dobře věděli, proč to dělají. Kapusta nás totiž může ochránit před nemocemi z nachlazení.

V prevenci podzimních a zimních sezonních nemocí hraje prim. Obsahuje tolik vitaminu C, že v případě její pravidelné konzumace nemají viry nejmenší šanci něco na nás zkoušet. Poradíme vám, jak nejlépe chutná.

Ochutnejte zdraví

Patří mezi košťáloviny. Je levná, zdravá a plná vápníku. I tak by se dala kapusta charakterizovat. Obsahuje obrovské množství betakarotenu, kyseliny listové i dalších vitaminů skupiny B. Nechybí ani vitaminy C a E a další minerální látky jako hořčík, jód, zinek, selen a draslík. Tělu doplní také bílkoviny a sacharidy. Jde o plnohodnotné jídlo, které obsahuje vše, co naše tělo v zimním období potřebuje.

Posílí tělo

Co se zdraví týče, umí snižovat hladinu cholesterolu, čistí kardiovaskulární systém, chrání před osteoporózou, posiluje naše svaly a díky vláknině pomáhá střevům. Čerstvá šťáva z kapusty smíchaná v poměru 1 : 2 se šťávou z jablek má velmi zajímavou chuť, připomínající kiwi nebo jahody. Odšťavnění kapustových listů je vynikající způsob, jak do sebe dostat opravdovou výživnou bombu. Podobnou vitaminovou bombou jsou i listy zelí.

Ochutnejte kapustové závitky s mletým masem

Přísady:

  • 8 větších kapustových listů
  • kousek cibule
  • česnek
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 8 malých plátků anglické slaniny
  • sůl

Nádiv­ka:

  • 300 g mletého hovězího a vepřového masa
  • 1 rohlík
  • 1 bílek nebo 1 malé vejce
  • sůl
  • kousek cibule
  • česnek
  • mletý pepř

Kapustové listy vložíme na minutu do vařící vody, vyjmeme, po okapání seřízneme tuhá žeb­ra. Poklademe je nádivkou a stočíme v závitky. Drobně nakrájenou cibuli a česnek zpěníme na sádle, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme trochou vody, rozmícháme a přivedeme k varu. Při­dáme kapustové závitky, ty pokryjeme tenkými plátky slaniny a pečeme asi 25 minut. Vhodná příloha jsou vařené brambory.

Příprava nádivky: Na plátky nakrájený rohlík pokape­me vodou a necháme prosáknout, pak jej dobře rozmělní­me a promícháme s mletým masem, bílkem (vejcem), solí, cibulí, česnekem a pepřem, rozdělíme na osm částí a naplníme  závitky.­

Kapustové řízky se sýrem

Přísady:

  • 500 g kapusty
  • 120 g strouhanky
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • hrst posekané zelené petrželky
  • mouka a vejce na obalení
  • tuk na smažení

Kapustu očistíme a v mírně osolené vodě vaříme doměkka. Poté vodu slijeme a kapustu nadrobno nasekáme. Přidáme k ní dozlatova orestovanou cibulku, sůl, pepř a promícháme. Nakonec vsypeme připravenou strouhanku, vejce a petrželku. Promícháme a tvoříme bochánky, které následně obalíme klasicky v trojobalu a osmažíme. Podáváme s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Prohlédnout galerii
📷
6
Nejčtenější články
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Obyčejný černý pepř dokáže odstranit zbytky pracího prášku, prádlu navrátit barvy a bílou rozzářit
Další články
Zavřít reklamu