|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Zdraví
📷
+ 3
Konzumace sušeného ovoce bohužel vede i k nadměrnému příjmu cukru a kalorií /  Shutterstock

Ládujete se sušeným ovocem každý den? Pak tohle určitě musíte vědět

29. října 2018 | 17:21
 6   0   /  mot
Sušené ovoce je zdravým způsobem mlsání. Obsahuje velkou porci výživných látek. Když se z ovoce odstraní voda, jsou výživné látky a vláknina koncentrovanější. Sušené ovoce je také bohatým zdrojem antioxidantů a kyseliny listové. Jak často ho ale můžeme konzumovat a na co si dát pozor?

Konzumace sušeného ovoce bohužel vede i k nadměrnému příjmu cukru a kalorií. Například šálek hroznového vína obsahuje 23 gramů cukru a 104 kalorií, ale šálek rozinek obsahuje 116 gramů cukru a 520 kalorií, tedy pětinásobek. 1 hrníček čerstvých brusinek obsahuje 4 gramy cukru, avšak 1 hrníček sušených brusinek obsahuje celých 70 gramů. Půl šálku sušených vypeckovaných meruněk obsahuje 4,7 gramu vlákniny, zatímco stejné množství vypeckovaných čerstvých meruněk má pouze 1,6 gramu vlákniny.

Sušené ovoce dodává tělu důležité živiny. Při sušení plodů sice dojde ke ztrátě některých živin, které původně čerstvé ovoce obsahovalo, ale vláknina, vitaminy, fytochemikálie a minerály v ovoci zůstanou.

Kdo by měl na sušené ovoce raději zapomenout? 

Sušené ovoce pro vyšší obsah cukru není na rozdíl od čerstvého ovoce vhodné pro lidi s cukrovkou. Někteří odborníci odrazují od konzumace sušeného ovoce i při redukčním stravování.

Pokud si hlídáte cukry, sacharidy nebo kalorie a sušeného ovoce se nechcete vzdát, pak se ujistěte, že jste si odměřili přiměřenou dávku, protože sušené ovoce se dá snadno jen tak bezmyšlenkovitě ujídat. 

Jaké vitaminy a minerály obsahuje sušené ovoce?

  • Vitamin A
  • vitaminy B1, B2, B3, B6
  • kyselinu pantotenovou
  • vitamin E
  • vitamin C
  • draslík
  • hořčík
  • vápník
  • železo
  • mangan
  • měď a fosfor

Pokud ale hledáte zdravou alternativu rafinovaného cukru, jste na správné cestě. Sušeným ovocem se dá skvěle sladit při domácím pečení i přípravě tepelně neupravených dezertů.  

Datle

Představují bohatý zdroj vlákniny, který pomáhá snižovat LDL cholesterol. Datle jsou také dobrým zdrojem železa, manganu a vitamínu B6. Může opravdu konzumace sušených datlí v těhotenství usnadnit porod? Přečtěte si zde.

Meruňky

Obsahují vysoké množství vitaminu A a jsou opět bohatým zdrojem železa. Vždy se rozhodněte pro hnědé nebo černé organické meruňky, protože hezká oranžová barva u sušených plodů je způsobena konzervačními látkami (E220).

Švestky

Obsahují vitamíny B a jsou dobře známým domácím prostředkem pro stimulaci střev. Švestky jsou opět dobrým zdrojem železa.

Rozinky

Výborný zdroj draslíku a manganu. Znáte skvělý detox na pročištění jater a rychlé zhubnutí? Více jsme psali zde.

Šikovná svačinka

Navzdory vyššímu obsahu cukru a energie ve srovnání s čerstvým ovocem se sušené ovoce jednoznačně pokládá za součást zdravé výživy. Při dodržení podmínky střídmé konzumace si je můžeme dopřát i každý den a může být šikovnou svačinkou vám i vašim dětem, zejména na dlouhých cestách.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Další články
Zavřít reklamu