|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Recepty
📷
+ 3
Není nad klasická švestková povidla /  Depositphotos

Klasika všech klasik. Toto je nejlepší recept na povidla!

18. srpna 2018 | 14:28
 6   0   /  mot
Úroda švestek je letos mimořádně bohatá. Zůstaly vám nějaké na stromě a přemýšlíte, jak je zpracovat? Co takhle udělat pochoutku, která vám navodí pocit bezstarostného dětství? Pečené buchty či koláče od babičky. Bez čeho se neobejdou? Samozřejmě, bez švestkových povidel!

Zkuste letos využít  bohatou úrodu švestek a připravte si švestková povidla sami. Přinášíme vám klasiku klasik, recept na povidla jako od babičky. Urodilo se vám letos hodně cuket? Udělejte si cuketový tatarák. Recept na najdete zde.

Pro přípravu povidel budete potřebovat

  • 2,5 kg švestek
  • ½ kg krystalového cukru
  • 100 ml balzamikového octa (může být i jablečný, případně vinný)

Může být, ale nemusí

  • badyán
  • citrónová kůra
  • červené víno
  • pomerančová kůra

  • rum
  • skořice
  • vanilkový cukr 
  • whisky

Postup

V prvé řadě švestky důkladně omyjte, vypeckujte a nakrájejte nadrobno. Další krok je zasypání pokrájených švestek cukrem, přičemž bude nutné nechat je takto alespoň několik hodin, ideálně však přes noc. Po pár hodinách přesuňte švestky do hrnce, kde je, spolu s octem, přiveďte k varu. Vařte přibližně tři až čtyři hodiny na mírném ohni až se švestky úplně rozvaří. Pozor, aby se povidla nepřipálila.

Ihned po dovaření jimi naplňte čisté zavařovací sklenice a důkladně je uzavřete. Sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte je alespoň hodinku stát. Po otočení nechte povidla vychladnout.

Výše uvedené ingredience, které jsme uvedli jako "nepovinné", dodají povidlům zajímavější chuť. Je jen na vás, zda si povidla dochutíte některou z nich, kombinací nebo nepřidáte vůbec a zůstanete při klasice. Pokud se ale pro přísady rozhodnete, udělejte to hned na začátku vaření, aby se chutě dokonale propojily. Když jsme u těch neobvyklých ingrediencích, zkusili jste někdy bazalkový čaj?

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Další články
Zavřít reklamu