|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Zdraví
📷
+ 3
Jíst či nejíst - hamletovská otázka /  Shutterstock

Jsou arašídy zdravé nebo naopak zdraví nebezpečné?

17. srpna 2018 | 08:49
 15   2   /  Bronislava Silná
Čas od času k nám proniknou nejrůznější informace o arašídech. Někdy jsou přesné, jindy naopak. Jaká je pravda? Máme tedy oblíbené oříšky jíst? Máme zaručené informace.

Skutečnost je taková, že arašídy jsou v zásadě velmi zdravou potravinou. Jejich konzumace má háček v tom, jaké je jíme. Pokusíme se detaily vysvětlit, abyste věděli, jak využít jejich léčivých a dietních vlastností na maximum.

Co jsou zač

Arašídy vlastně nejsou oříšky. Jde o luštěninu. Podobné jsou spíše fazoli. Jiný používaný název, který známe spíš ze školy, je podzemnice olejná. Arašídy pocházejí z Jižní Ameriky, ale později se dostaly do celého světa. Pěstují se běžně v subtropickém pásmu.

Zdravotní přínosy

Arašídy obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Jejich přidáním do jídla můžeme snížit hladinu triglyceridů a cholesterolu. Hrst těchto „oříšků“ pomůže stabilizovat krevní cukr. Asi čtvrtinu podzemnice olejné tvoří bílkoviny. Obsahuje také značné množství vlákniny. Důležité pro naše zdraví jsou vitaminy skupiny B, vitamin A a E a dále potom hořčík, draslík a fluor.

Vedle již naznačených účinků, které pomáhají při hubnutí a při stabilizaci cukru v krvi, zde jsou také účinky na pokožku a zažívání. Schopnost snižovat krevní tlak a s tím spojené příznivé účinky na kardiovaskulární systém. Arašídy jsou také schopné působit jako prevence nádorových onemocnění. Je to možná právě obliba arašídů a hořkého melounu, kteér stojí za dlouhověkostí v Asii. O hořkém melounu si můžete přečíst v jiném článku. Arašídy jsou rovněž dobrou výživou pro oslabené jedince.

Zdravotní rizika

Arašídy u některých lidí způsobují alergii. Nemívá sice většinou dramatický průběh, ale přece jen v některých případech může ohrožovat člověka i na životě. Většina spíš zůstane u slzení, často se projevuje vyrážkou, otoky či průjmem.

Jaké arašídy jíst

A jsme u nejdůležitější části odpovědi na otázku – jíst či nejíst. V zásadě ano. Vyhnout by se měli arašídům jen osoby alergické. Ale neměli bychom nikdy jíst arašídy pražené, solené a špatně skladované, které jsou většinou prorostlé plísní a obsahují tedy životu nebezpečné toxiny. Bohužel tento způsob konzumace jednoznačně převažuje. Doporučujeme jíst kvalitní, nepražené a nesolené arašídy. Jedna malá hrst denně vám zajistí mnoho zdravotních benefitů.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu