|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 4
Ledviny jsou jeden z nejdůležitějších orgánů v těle /  Shutterstock

Máte problém s ledvinami? Může za to i tento rozšířený zlozvyk

14. června 2018 | 09:20
 42   3   /  Šárka Sokolská
Jste unaveni, padají vám vlasy, míváte záchvaty paniky? To vše mohou být příznaky špatné funkce ledvin. Zlepšit jejich stav můžete i pomocí jídla.

Ledviny jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v našem těle. Proto je třeba je bedlivě chránit. Ledviny mají na starost výživu a růst kostí a zubů. Jsou zodpovědné za kvalitu a barvu vlasů, za náš sluch a krátkodobou paměť. Osteoporóza nevznikne tím, že nebudu denně jíst jogurt, ale tím, že oslabené ledviny ztrácí svou schopnost vyživovat kosti.

I kvalita vlasů také vypovídá o tom, jak jsou naše ledviny energeticky silné. Slušivé šediny znamenají oslabení ledvin, zatímco padání vlasů ukazuje spíše na neschopnost jater donést výživu až na periferii.

Kořen života

Podle čínské medicíny ledviny hromadí naše jing. Jing – energie, nazývaná „kořenem života“, řídí náš vývoj i zrání. Proto můžeme říci, že ledviny z velkého podílu určují naši vitalitu, sexualitu, rozmnožování i délku života.

Různé příznaky

Ledviny jsou spojeny s nadledvinami, které produkují hormon adrenalin. Ten se uvolňuje při nebezpečí, zejména při stresu. Ledviny jsou tedy silně ovlivňovány i psychikou a způsobem života. A pokud je něco v nerovnováze, mohou se u vás objevit následující příznaky.

Fyzické

Únava v odpoledních hodinách i při dostatku spánku, časté zívání, bolesti v dolní části zad, otoky, odulost, sterilita a impotence, suché a roztřepené konečky vlasů, lámavé nehty i kosti.

Psychické

Projevy strachu, záchvaty paniky, slabost, deprese, paranoidní chování, nedostatek vůle, vyčerpání.

Správná volba jídla

Správnou funkci ledvin lze do velké míry ovlivnit jídlem. Ano, správná výživa jako lék i jako prevence zcela určitě funguje. Tak, jako můžeme výživou tělo devastovat, můžeme mu i pomoci. A co ledvinám prospívá? Rozhodně jsou to fazole, hrách, celer, pohanka, rýže, ječmen, proso, borůvky, neloupaná sezamová zrna, vlašské ořechy. Z masa je vhodné jíst krůtí, slepičí, mořské ryby, vepřové maso, ledvinky, játra (doporučeno především v zimě). 

Hledejte zelenou

Ze zeleniny je to především ta, která má zelenou barvu, takže brokolice, petržel, řeřicha, květák, kapusta, špenát, cuketa, chřest, mořské řasy. Ale úžasné vlastnosti má i červená řepa, o které jsme psali zde. Z ovoce je to také meloun, hroznové víno, kustovnice, jablko, banán, hruška.

Vodu a zase vodu

Pamatujte na to, že ledviny filtrují všechny toxiny v těle, proto je samozřejmostí dostatečné množství čisté vody. Rovněž vás nepřekvapí vyloučení či maximální omezení alkoholických nápojů, bílého pečiva, kávy, černého čaje, sladkostí.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu