|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Vztahy
📷
+ 2
Růžový čaj je nejen lahodný, ale i velmi stylový /  Pinterest

Připravte své lásce na Valentýna opravdovou bombu: růžový čaj!

10. února 2018 | 13:17
 0   0   /  Kateřina Kofroňová
Že jste o něm ještě neslyšeli? Přitom je to vynikající nejen zimní nápoj, který zažene chlad, dodá vašemu tělu antioxidanty a ještě navíc skvěle chutná a vypadá. Zkuste ho připravit doma nejen sobě či svému partnerovi, ale i návštěvě. Uvidíte, co na něj budou říkat!

Jedná se o typický kašmírský nápoj, mezi jehož základní suroviny patří speciální čajové listy, sůl, mléko a soda. A právě soda dává čaji něžnou růžovou barvu, díky které vás tento nápoj uchvátí na první pohled. Je znám pod několika názvy, mezi něž patří Noon chai, gulabi chai, kašmírský čaj nebo právě růžový čaj.

V tradičním receptu se čaj nijak nedoslazuje, nicméně v novějších receptech se již cukr či jiné sladidlo kvůli chuti přidává. V kašmírské kultuře se pije dvakrát až třikrát denně a podává se k němu tradiční pečivo.

Proč ho pít

Protože je jednoduše delikátní a i proto jej lidé z Indie a Pakistánu pijí i při speciálních událostech. Čaj má díky mléku příjemnou máslovou strukturu a pikantní ořechovou příchuť, která se vám vryje pod kůži. Díky své barvě je vhodným nápojem i na svátek zamilovaných.

Udělejte si ho doma

Na přípravu 4-5 porcí budete potřebovat:

  • 1 litr mléka
  • 1 litr studené vody
  • 350 ml studené vody
  • ¼ čajové lžičky soli
  • 2 vrchovaté lžíce zeleného čaje
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 tyčinku skořice
  • 6 lusků kardamomu
  • 4 lžíce cukru (nebo dle chuti)

Do hrnce nalijte 1 litr vody a přidejte zelený čaj, sůl, jedlou sodu, skořici a kardamom (právě ten v sobě skrývá antioxidační účinky). Přiveďte k varu a poté zmírněte plamen a přiklopte pokličkou. Vařte půl hodiny, ale kontrolujte, zda se voda nevypařila. Po půl hodině přidejte dalších 350 ml vody a za stálého míchání vařte dalších pět minut.

Nakonec přidejte mléko a cukr, nastavte plamen na minimum a vařte ještě deset minut. Poté už jen nalijte do hrnečků, a pokud máte chuť, posypte vršek nasekanými mandlemi nebo pistáciemi. Pokud vás recept nenadchl, zkuste třeba nejoblíbenější trojici zimních nápojů.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Obyčejný černý pepř dokáže odstranit zbytky pracího prášku, prádlu navrátit barvy a bílou rozzářit
Další články
Zavřít reklamu