|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 2
Nejohroženější jsou ti, kteří mají na své pokožce velké množství znamének /  Shutterstock

Na podzim byste měli dbát na zdraví vaší kůže! Přečtěte si, jak je to důležité!

05. listopadu 2016 | 07:30
 0   0   /  Editorial
Léto nás opustilo, na zem padá barevné listí ze stromů, ale vaší povinností teď není pouze uklidit letní oblečení dospod skříně a najít něco teplejšího na sebe, ale všichni bychom měli dbát i na své zdraví.

Málokdo si totiž uvědomuje, jak je důležitá kontrola pih a mateřských znamének. Na preventivní prohlídku by měl zajít každý alespoň jednou do roka. Pokud nemáte žádný konkrétní problém, doporučuje se přijít hned na konci léta, kdy je pokožka nejvíc vystavována slunci a tudíž i nejvíc ohrožena. Tak pokud jste ještě na kontrole nebyli, je právě nejvyšší čas!

Jestliže máte nějaké podezření, navštivte lékaře kdykoliv během roku. Předejdete tak riziku zhoubného nádoru kůže. Když specialista odhalí nebezpečně vypadající pihu či znaménko hned v počátcích, může ji okamžitě odstranit a snížit tak riziko na minimum. 

Velkou vinu za nárůst melanomů odborníci přičítají vysokému množství škodlivého UV záření, kterého se na zemský povrch ve střední Evropě dostává asi o 20-30% více, než tomu bylo před 40 lety. Jedno až dvě spálení na slunci zvyšuje riziko vzniku melanomu u žen 1,5krát a u mužů 2,8krát. Tři a více spálení na slunci během života zvyšují riziko vzniku u žen 2,3krát a u mužů 7,6krát.

Nejohroženější skupinou jsou ti, kteří mají na své pokožce velké množství znamének. 50-90 znamének zvyšuje riziko maligního melanomu až dvojnásobně. Pak také muži kolem 50 let, kteří nejvíce podceňují prevenci a na toto závažné onemocnění nejčastěji umírají.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu