|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Ostatní
📷
+ 6
Zbavit mandle a lískáče slupky není tak složité, jak se zdá /  Shutterstock

Oloupat mandle nebo lískové oříšky je doslova hračka! Jen musíte vědět, jak na to

29. prosince 2017 | 08:45
 4   2   /  pop
Lískové oříšky nebo mandle jsou oblíbenou pochoutkou mnoha lidí. Pokud si v obchodě koupíte nevyloupané mandle nebo lískáče, ušetříte dost peněz. A oloupání je velmi rychlé a snadné, pokud znáte fígly, které vám tuto činnost usnadní.

Lískové oříšky jsou stravitelnější než mandle nebo vlašské ořechy a představují doslova energetickou bombu. Pouhých 50 gramů doplní výdaj energie za hodinu tělesné aktivity. Výživová hodnota lískových oříšků a mandlí je přibližně stejná, ale lískové oříšky jsou bohatší na kalorie, tuky, vitamin B1 a kyselinu listovou. Mandle mají zase více proteinů, vápníku, fosforu, železa a niacinu. O tom, na co všechno ořechy pomáhají, jsme podrobněji psali zde.

Zásobárna energie

Konzumací lískových oříšků lze nejen předcházet ledvinovým kamenům, ale je i léčit, a to zejména jedná-li se o kameny urátové. Pravidelná konzumace lískových oříšků (nejlépe každé ráno) má pozitivní vliv na průběh a výsledek léčby. Vhodné jsou zejména pro sportovce, mládež, lidi oslabené nemocí a pro těhotné ženy.

Jak snadno oloupat lískové ořechy

Tvrdou skořápku odstraníte nejlépe paličkou na maso. Dejte oříšky do nějaké síťky. Na prkénko dejte mikroténovou fólii a po částech jemně tlučte boční stranou paličky. Skořápky se nakřápnou a oříšky pak snadno vyloupnete.

Tenké slupky se zbavíte rovněž velmi snadno. Dejte vyloupané oříšky na plech a strčte do trouby rozehřáté na 200 stupňů Celsia. Po pěti až deseti minutách vytáhněte. Nechte chvilku vychladnout a pak oříšky vysypte do čisté utěrky. Nakonec stačí lehce promnout v utěrce a slupka se třením sama odstraní.

Prevence proti rakovině

Mandle se dříve jedly většinou jen o Vánocích, podle odborníků by si ale na nich měl člověk pochutnávat denně. Říká se, že deset mandlí denně pomáhá v protirakovinné prevenci. Nejspíš to bude tím, že mandle, podobně jako ostatní semínka, obsahují látky, které blokují proteázy, což jsou jakési budiče spících rakovinotvorných virů.

Mandle obsahují hodně vápníku, hořčíku a fosforu. Tyto prvky potřebujeme pro zdravé kosti. A pokud máte potíže s vlasy, nehty nebo snad kůží, jezte denně těch deset mandlí taky. Za dva měsíce by se to mělo příznivě projevit. Nervy a klouby si také budou libovat.

Jak bez námahy oloupat mandle

I loupání mandlí není žádná věda a za chvilku máte hotovo. Stačí na sporáku přivést k varu vodu, nasypat do ní mandle a asi půl minuty nechat probublat. Pak vodu slijte přes sítko a mandle propláchněte studenou vodou. Jednak vás mandle nebudou pálit v prstech a jednak půjde slupka snadno dolů.

Stačí si brát jednu mandli po druhé a protřít mezi prsty. Slupka půjde prakticky sama dolů. Nachystejte si jen misku na mandle a jednu na slupky. Za chvilku máte mandle očištěné a připravené ke konzumaci.

Prohlédnout galerii
📷
6
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu