|  Styl
pá 25. dubna, svátek má Marek, zítra Oto
Ostatní
📷
+ 2
Češi jsou největšími spotřebiteli instantní kávy v Evropě /  Shutterstock

Je instantní káva skutečně káva? Co všechno bychom o ní měli vědět

25. listopadu 2017 | 09:39
 12   4   /  Šárka Sokolská
Instantní kávu máme doma snad všichni. Ale moc informací o ní prakticky nevíme. Víte, odkud pochází, jak se připravuje, na co se zaměřit, abyste si byli jistí, že vyberete tu správnou? A je to vůbec káva?

Zajímavostí je, že český národ je prakticky jedničkou v pití rozpustné kávy v Evropě, protože její největší předností je hlavně jednoduchá příprava. Nad touto informací jistě protočí panenky všichni znalci, protože ti instantní hnědý prášek nebo granule za kávu ani nepovažují. K výrobě instantní kávy, stejně jako té zrnkové, se využívají plody dvou druhů kávovníku. Jedná se o kávovník arabský, známý jako arabica, a kávovník statný, známý jako robusta.

Rozdíl mezi arabicou a robustou

Rozdíl je samozřejmě v chuti. Zatímco arabica je jemnější, robusta je silnější. Z hlediska složení a účinku však velké rozdíly v zásadě nejsou, rozhoduje jedině kvalita té které značky. O ní rozhoduje kvalita zeleného zrna, proces výroby a samozřejmě také použitá odrůda. Její výroba spočívá v tom, že se z hrubě mleté pražené kávy pod vysokým tlakem vylouhuje v horké vodě extrakt. Ten se dále může zpracovávat dvěma způsoby.

Sušení sprayováním

První a mnohem starší způsob probíhá tak, že se kávový extrakt rozprašuje na stěny předehřátých bubnů, odtud padá již ve známé podobě do sběrné nádoby pod bubnem. Toto řešení je jednodušší a ekonomicky méně náročné. Takto vydobytá káva tím ztrácí některé přirozené chuťové vlastnosti.

Sušení mražením

Kávový koncentrát se nechá zmrazit na teploty kolem –40 °C. Díky tomu voda v extraktu zmrzne. Ve speciální komoře se pak vytvoří podtlak a díky sublimaci je led jakoby vytáhnut a vznikají téměř úplně vysušené granulky instantní kávy.

Správná příprava

Výslednou chuť ovlivňuje kvalita a teplota vody. Zalijete-li ji hned vařící vodou, káva se spálí, ztratí aroma a zhořkne. Ideální teplota pro přípravu instantní kávy je kolem 90 °C, takže stačí, když od bodu varu počkáte 1,5 minuty. Tato příprava platí nejenom pro instantní kávu, ale i všechny ostatní druhy káv. Více o její správném způsobu přípravy jsme psali zde.

Je dobré vědět

Instantní káva má většinou kvůli tomu, čím si při výrobě prošla, slabší vůni. Proto ji musejí výrobci často doaromatizovat. Pozor také na šizení instantních káv! Pozorně čtěte etikety, protože v některých kávách můžete najít další příměsi jako cikorku, obilniny nebo třeba fíkový prášek. Kávě, na jejímž obalu najdete označení, že se jedná o směsi kávového a kávovinového extraktu, se raději vyhněte. Jinak má instantní káva méně kofeinu než ta klasicky připravená. Některé výzkumy hovoří až o šestinásobně menším množství. A samozřejmě má i méně antioxidantů. Takže pití rozpustné kávy určitě není škodlivé, jak tvrdí některé zlé jazyky, nicméně její účinky nejsou tak výrazné jako klasicky připraveného espressa.

Prohlédnout galerii
📷
2
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Další články
Zavřít reklamu