|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Zdraví
📷
+ 4
Místo rajčat bez chuti si dejte třeba červenou řepu /  Shutterstock

Zapomenutá zelenina, která vás v zimě nadopuje vitaminy

24. listopadu 2017 | 12:35
 2   1   /  Šárka Sokolská
Kvalita zeleniny v zimním období klesá. Těžko seženete opravdu dobrá a sladká rajčata, stejně tak i sladkou papriku a šťavnatou okurku. Co tedy v zimě jíst? Určitě to neznamená, že byste se měli zelenině úplně vyhnout. Naopak.

V létě si řada lidí dopřává vitaminy právě z čerstvé zeleniny. To samé můžete i v zimě. A dalo by se říci, že právě v tomto období je to více než žádoucí. Spíše než po uměle „vyhnaných“ plodech sáhněte po těch z tuzemské produkce.

Barevná čtveřice

Mrkev, petržel, celer, červená řepa. Že jste zapomněli na to, že k tradičním českým surovinám patří právě tato čtveřice? Pokud ano, tak vězte, že se ochuzujete o spoustu vitaminů. Všechny čtyři jmenované druhy se navíc sklízejí na podzim. Konkrétně červená řepa je doslova nabitá vitaminy C,E a K, minerály a karotenoidy. Také je skvělým zdrojem vlákniny, kyseliny listové. Zkuste si z ní vytvořit třeba teplý salát nebo boršč či ji zapéct s balkánským sýrem. Více o této skvělé zelenině jsme psali zde. U kořenové zeleniny se zase nemusíte obávat, že byste jejím vařením ztráceli vitaminy. Je totiž mnohem odolnější než jiné druhy.

Zapomenutý fenykl

Na tuto skvělou zeleninu se hodně zapomíná. Maminky ji možná znají spíše ve formě čaje, který se podává dětem při problémech s prdíky. Přitom jde o další významný zdroj živin. Obsahuje vitamin C, draslík, vlákninu a kyselinu listovou. Fenykl můžete jíst syrový nebo připravovaný při nízké teplotě, kdy se stává měkkým a nasládlým.

Kapustičky

Dalším vynikajícím zdrojem vitaminů je růžičková kapusta. Opět jde o zeleninu sklízenou v podzimním a i zimním období. Proto také není v obchodech tolik drahá. Navíc je vynikajícím zdrojem vitaminu C, vlákniny a antioxidantů. Aby si však zachovala své výživné látky a absorboval se vitamin A, je vhodné ji připravit na olivovém oleji.

Zbytečně se neochlazujte

I když milujete zeleninové saláty, snažte se v zimě jejich konzumaci omezit. Jednak jak jsme zmiňovali, kvalita zeleniny není zrovna vysoká. Často je dovážená nebo hodně hnojená. Ale především kvůli tomu, že saláty naše tělo ochlazuje. Zeleninu tedy upravujte raději tepelně, ideálně na páře. Připravujte si i husté zeleninové polévky. Krásně vás zasytí a hlavně zahřejí.

Nezapomeňte na olej

Na kvalitní rostlinný olej rozhodně nezapomínejte. Právě díky němu dokáže tělo absorbovat vitaminy rozpustné v tucích. Neznamená to však, že byste museli do jídla museli přidávat hned celou lahev oleje. Pořád platí pravidlo, všeho s mírou.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu