|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Recepty
📷
+ 1
Dýně je právem velmi oblíbená /  Shutterstock

Dýně začínají dozrávat, uvařte si dýňovou polévku

27. září 2017 | 17:07
 0   0   /  pop
Receptů najdete na internetu opravdu mnoho. Hlavní roli hraje v polévkách, omáčkách a kaších, které nejen pěkně obarví, ale také zahustí. Dýňová polévka z dýně hokaido je výtečná, sytá, lehce stravitelná a hotová prakticky bez námahy.

Dýně má vysoký obsah vody, spoustu vlákniny a je skvělá při hubnutí - obsahuje méně než 20 kcal na 100 g! A pokud hubnete, dejte si dýni i po cvičení. Pomůže vám dobít energii ještě lépe než tradiční banán - má v sobě totiž spoustu draslíku, který dokáže obnovit správné svalové funkce a rovnováhu v těle.

Nejznámější a nejčastěji prodávané dýně Hokkaidó (často označované hokaido) mají sytě oranžovou barvu (Uchiki Kuri). Jsou kulaté s mírně zploštělým spodním koncem. Na konci se stopkou mají zúžený a protáhlý tvar. Kromě červenooranžových druhů se pěstují i varianty žluté, žíhané či se zelenou slupkou. Dužninu však mají všechny podobnou – oranžovou, pevnou a měkkou. Chuťově připomíná jemné brambory, pečené kaštany, někomu i oříšky. 

Recept na dýňovou polévku

Ingredience

  • 1 ks cibule,
  • 1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru,
  • olej,
  • 1 kg dýně,
  • pepř sůl,
  • smetana,
  • kyselá smetana,
  • pažitka, bazalka

Postup přípravy receptu

Oloupanou cibuli nakrájíte na kostičky a osmahnete dozlatova na oleji. Přidáte na kostičky nakrájenou dýni a zalijete vývarem. Necháte 20 minut povařit, dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíte a necháte vychladnout.

Dýňovou polévku rozmixujete a ochutíte pepřem, solí, kari kořením a sladkou smetanou. Vše dáte zpět na mírný oheň a ještě chviličku povaříte.

Výbornou dýňovou polévku podávejte se lžičkou kyselé smetany a na talířku ozdobte čerstvou pažitkou a nasekanou bazalkou.

Prohlédnout galerii
📷
1
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu