|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 4
Čerstvé bezinky jsou mírně jedovaté /  Shutterstock

Pozor na otravu bezinkami. Znáte pověry s nimi spojené?

26. září 2017 | 11:02
 61   7   /  mot
Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého neboli bezinek. Bez černý patří mezi nejoblíbenější a také nejznámější léčivé rostliny. O jeho léčivých účincích věděli i naši předkové a v lidové medicíně se bezinky užívaly od nepaměti.

Tato rostlina, které se tak dobře daří na okrajích lesů i na sutích či skládkách, nám nabízí své plody hned dvakrát. Nejprve v květnu trháme bělavě nažloutlé koláče květů, které sušíme. Léčivý čaj z květů bezinek se hodí při horečkách, nachlazení či nemocích průdušek. Podruhé sbíráme černý bez v září, kdy dozrávají jeho plody, tedy bezinky.

Černý bez má spoustu pozitivních vlastností, proto byli naši předkové přesvědčeni, že přináší do domu štěstí a chrání jeho obyvatele před mnoha nemocemi.

Co obsahují bezinky

Bezinky obsahují cukr, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, C, vápník a kyselinu panthotenovou. Plně vyzrálý černý bez je doslova vitamínovou bombou, která pozitivně působí na imunitu.

Co praví pověry

  • Říká se, že uvnitř keře žijí duchové i čarodějnice, proto poraněné dřevo krvácí rudou mízou
  • Žvýkáním bezové větvičky se zmenší bolest zubů, dále bezinka zahání horečku, léčí revmatismus i bradavice
  • Při svatbách přináší novomanželům štěstí
  • Bezinka položená vedle polštáře přináší klidný spánek
  • Do bezového keře prý nikdy neuhodí blesk
  • Při pohřbívání se křížek z bezového dřeva dává do rakve zemřelým
  • Naši předkové věřili, že zahání dobytčí mor a velmi rádi si vysazovali bezové keře u stavení a na zimu z nich vařili povidla

 Jak se také říká bezinkám

  • kozičky
  • kosmatice (bezový květ)
  • psí bez
  • smradlavý bez
  • smradlinky
  • chebzí

Čerstvé je nejezte

Čerstvé bezinky jsou totiž mírně jedovaté. Stejně jako listy a kůra bezu černého. Tepelným zpracováním nebo kvašením v případě výroby bezinkového vína, se tyto látky spolehlivě zničí. Stejně tak jsou bezpečné i sušené bezinky, kde je jejich jedovatost procesem sušení také neutralizována.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu