Je burčák opravdu tak zdravý, jak se o něm říká?
Burčák sice obsahuje řadu pro tělo pozitivních látek a vitaminů, prý ale neexistuje žádná klinická studie, která by prokázala jeho vliv na lidské zdraví či nějaké určité onemocnění. Odborníci se tak přou, někteří nedají na burčák dopustit, jiní mu žádné léčivé účinky nepřipisují.
Koktejl vitaminů
Kvalitní burčák obsahuje především hodně přirozených cukrů. Je to rychle vstřebatelný zdroj energie na rozdíl od umělých sladidel například v limonádách. V burčáku je velké množství vitaminů skupiny B a stopových prvků, jako je zinek a železo, což se pozitivně projevuje na metabolických procesech. Obsahuje také kvasinky a přirozené bakterie.
Vinaři jsou skálopevně přesvědčeni, že burčák je lidskému zdraví velmi prospěšný. Podle nich například v nápoji obsažený vitamin B1 - thiamin působí pozitivně na činnost srdce, kyselina nikotinová zabraňuje vzniku nervových a kožních poruch a kyselina pantotenová chrání lidský organismus proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Částečně zkvašený hroznový mošt navíc má v sobě i řadu antioxidantů, které zvyšují imunitu.
Z hlediska výživy vám průměrně vyzrálý burčák přinese asi 5 % alkoholu, 16 % cukru, aktivní a na bílkoviny bohaté kvasinky. Obsah vitaminů se liší podle jednotlivých odrůd a je ovlivněn technologickým postupem výroby vína.
Léčivé účinky burčáku ve zkratce
thiamin B1: napomáhá srdeční činnosti a je důležitý pro správnou funkci nervové soustavy
riboflavin B2: udržuje dobrý stav pokožky, podporuje činnost rohovky a sítnice, reguluje růstové a životní procesy
kyselina pantotenová B5: ovlivňuje nervovou koordinaci, účastní se přeměny bílkovin, cukrů a tuků, zvyšuje imunitu
pyridoxin B6: významný při tvorbě hemoglobinu, podporuje regeneraci kůže a funkci nervového systému
kobalamin B12: má vliv na léčení chudokrevnosti, omezuje únavu, napomáhá léčbě depresí
biotin H: má vliv na kvalitu pokožky
niacin PP: ovlivňuje činnost žaludku a střev, prokrvuje pokožku
antioxidant rasveratrol: velmi prospívá činnosti srdce a cév.
Další výhody burčáku
Pokud jde o nefalšovaný a nijak neupravovaný částečně zkvašený hroznový mošt, je pravděpodobně jeho největší devízou přírodní a přirozený původ. Jde o nápoj bez umělých konzervantů, skrytých éček, zvýrazňovačů chuti a umělých barviv. V dnešní přechemizované době je to rozhodně velké plus. Podle vinařů jeden mililitr burčáku obsahuje mnohem více probiotik než jogurt.
Kvasinky a cukr
Co se burčáku nedá upřít, je jeho velký vliv na trávicí soustavu. Někoho burčák pouze nadýmá, jiného pořádně prožene. Zda je ale velké množství kvasinek z hroznů ve střevech pro tělo opravdu pozitivní, na tom se neshodnou ani lékaři. A co alkohol a velké množství hroznového cukru obsaženého v burčáku? Obojí dohromady představuje kalorickou bombu, se kterou se tělo musí poprat.
Jak vybrat kvalitní burčák
Burčák byste měli rozhodně kupovat u prověřených a důvěryhodných zdrojů – přímo u vinaře nebo ve vinných sklípcích. Prodávající by měl být kvalifikovaný, měl by znát své zboží a poskytnout informace o původu burčáku (vinařská oblast, podoblast, vinařská obec nebo přímo jméno producenta), odrůdě, či míře cukernatosti. Vzhledem k tomu, že chuťové preference každého z nás mohou být různé – někomu bude více chutnat sladký mošt a jiní dají přednosti burčáku ve vyšších fázích kvašení, měl by vinař (prodejce) vědět, v jaké fázi jeho produkt je a tuto vám prozradit. Z toho logicky vyplývá, že by měl mít také vhodné podmínky pro uchovávání citlivého produktu. Prodejcům burčáku u stánků podél cest se moc věřit nedá. Už jen proto, že burčák, stejně jako víno, nesnáší vysoké teploty, přímé světlo, prašnost a podobně. Burčák by měl být stáčen z chlazených zakrytých nádob (tanků) a čepován do čistých nových obalů. Obsah v láhvi by měl být svěží, žlutavé, případně lehce nahnědlé, nebo narůžovělé barvy s minimálním množstvím usazenin na dně. Dobrý prodejce vám nabídne před koupí ochutnat vzorek.

