|  Dům a zahrada
ne 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Ostatní
📷
+ 3
Poctivá polévka umí zasytit, zahřát, skvěle chutná, a přesto nemusí zevšednět! /  Internet

Polévka je grunt... Proč nezapomínat na polévku a kdy ji naopak vynechat?

19. listopadu 2016 | 07:01
 13   2   /  pop
Je vaření vaším koníčkem? Pak jistě víte, proč už naše babičky říkávaly, že polévka je grunt... Je to totiž hluboká pravda, dobrá polévka je základ. 

Polévka může být součástí oběda či samostatným jídlem – vydatnou večeří nebo lehkou přesnídávkou. Dříve se říkalo, že „polévka je grunt a maso je špunt“. Polévka nesměla chybět při žádném, ani sebeprostším obědě. Dnes, kdy si stravování v pracovní dny většinou zjednodušujeme, se na polévky často zapomíná.

I dnes by měla být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku, ať už je zeleninová, luštěninová či s masem. A navíc v zimním období dobře zahřeje. Velkou výhodou polévek je rychlá a snadná příprava.

Proč polévky ano?

Některé polévky obsahují spoustu zeleniny různých druhů, a tedy jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek a vitamínů. Prostřednictvím polévek lépe zařadíme do jídelníčku i luštěniny. Navíc nám polévky, zejména v zimě, kdy nebývá pocit žízně výrazný, pomáhají s dodržováním pitného režimu.

Nahradí i hlavní jídlo, ale...

Jako předkrm se lépe hodí vývary. Polévka může být ale i skvělým hlavním jídlem, například večeří. Nedosáhneme toho však pouze polévkami čistě zeleninovými. V takovém případě je třeba přidat i zdroj bílkovin jako je třeba libové maso, vejce nebo sýr.

Při hubnutí

Lidé s nadváhou, kteří drží redukční dietu, aby zhubly, by polévku k obědu jako předkrm jíst neměli a to hlavně ty hutné, zahušťované.
Vhodný je jedině vývar ze zeleniny nebo libového masa. Vývarem s kousky zeleniny zaplníte žaludek a už nebudete mít takové nutkání sníst velké množství hlavního jídla.

Nebudete mít také tak rychle hlad.

Výhodou polévek je i jejich nižší glykemický index, i proto se při hubnutí doporučují. Například čočková polévka má energetickou hodnotu 270 kilojoulů a glykemický index velmi nízký. To znamená, že téměř nezpůsobuje výkyvy cukru v krvi, a vy po ní tak rychle hlad nedostanete.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu