|  Dům a zahrada
ne 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Ostatní
📷
+ 4
Záhony se v létě hemží rajčaty /  Shutterstock

Máte přebytek rajčat? Udělejte si domácí kečup nebo salsu

11. července 2019 | 10:28
 0   0   /  pop
Letní měsíce jsou dobou dozrávání rajčat. Pokud se vám jimi zahrada jen hemží a urodilo se jich mnoho, udělejte si z nich za pomoci jablek sladký kečup nebo si vytvořte vlastní salsu.

Léto je obdobím dozrávání plodů, ať už je to ovoce nebo zelenina. Stromy a keře jsou plné třešní, malin, borůvek, jablek, hrušek, v záhonech najdete hrášek, okurky nebo rajčata. Časem se dočkáte i úrody hroznů, švestek a dalších dobrot.

Sladký kečup

Pokud máte mnoho rajčat, nestačíte je sníst a už je nemáte ani komu rozdat, udělejte si domácí sladký kečup. Potřebujete na něj dvě kila rajčat, čtvrt kila cibule, čtvrt kila jablek, 200 gramů cukru krupice, dvě lžíce soli, 150 mililitrů octa, stroužek česneku, deset kusů hřebíčku, stejný počet nového koření a tři bobkové listy.

Jakmile máte vše nachystané, rajčata i jablka umyjte a zbavte je stopky. Rajčata pokrájejte na čtvrtky, z jablek vytáhněte jádra a nakrájejte je na kousky. Čím jsou jablka tvrdší, tím menší kousky musíte udělat.

Potom oloupejte cibuli a také ji nakrájejte. Ve větším hrnci duste za stálého míchání zeleninu i jablka se všemi ingrediencemi, dokud zelenina zcela nezměkne. Nejméně to ale musí být půl hodiny, aby se vše dobře povedlo.

Po uvaření celou směs protlačte přes cedník a rozmixujte ponorným mixérem. Obsah pak vraťte do hrnce a bez poklice duste do požadované hustoty. Hotový kečup pak můžete dosladit nebo dosolit podle vlastní chuti.

Kečupem pak můžete naplnit horké čisté a suché láhve, které zavíčkujete, obrátíte dnem vzhůru a necháte zchládnout. Pro jistotu můžete láhve 20 minut sterilovat v zavařovacím hrnci. Potom už jen stačí kečup otevřít ve vhodné chvíli a dát si ho třeba k hranolkám.

Výtečná salsa

Z rajčat můžete vytvořit i salsu. Stačí vám na to půl kila rajčat, jedna červená cibule, dva stroužky česneku, jedna čili paprička, čtvrtka lžíce soli, mletý bílý pepř, šťáva z půlky limety a olivový olej. Jakmile to máte, můžete začít.

Oloupaný česnek a cibuli nasekejte na drobné kousky. Orestujte je na oleji, potom přisypejte omytou a jader zbavenou papričku. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte je do hrnce osolte, okořeňte a deset minut duste. Potom vše zakápněte šťávou z limetky, přendejte do láhví, uzavřete a dejte do chladničky. O sušení ovoce a zeleniny jsme psali zde.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu