|  Dům a zahrada
ne 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Zahrada
📷
+ 3
I známé lesní plody si lze snadno zaměnit /  Depositphotos

Borůvka nebo jahoda? Pozor, tyto plody mají své jedovaté dvojníky

09. července 2019 | 15:07
 0   0   /  Šárka Sokolská
Maliny, borůvky, ostružiny či lesní jahody. Také se na ně rok co rok těšíte? Tak pozor, abyste si je snadno nezaměnili s jejich dvojníky. Někteří jsou jedovatí.

Kdo by nemiloval chuť malin, jahod nebo borůvek. Jejich úžasná chuť láká nejenom dospělé, ale především malé děti. Ale pokud jste si mysleli, že tyto plody pozná každý a nelze si je s jinými splést, jste na omylu. Představíme vám ty nejběžnější dvojníky.

Jahoda indická

Nejenom její plody, ale také listy jsou skutečně hodně podobné lesní jahodě. Ale ve skutečnosti se tento plod jíst nedá. Nemá ani vůni a ani chuť typickou pro jahody. Jde o okrasnou rostlinu, která zdobí především městskou zeleň. Plody této rostliny nejsou vyloženě jedovaté, ale pokud si člověk dopřeje kolem dvaceti plodů, už by z nich mohl mít nepěkné žaludeční potíže. 

Vraní oko

Na rozdíl od jahod mají borůvky mnohem zákeřnějšího dvojníka. Jde o vraní oko čtyřlisté. Jedná se o vytrvalou bylinu se širokými listy, uspořádanými v jediném čtyřčetném přeslenu. Jeho plody jsou od borůvek skutečně k nerozeznání, takže si je hlavně děti mohou velmi často zaměnit, a to je nebezpečné. Vraní oko je jedovaté. Naštěstí příroda myslela i na toto, a tak jsou plody skutečně nepoživatelné, navíc celá rostlina nepříjemně zapáchá. 

Mahónie cesmínolistá 

Vraní oko však není jediným dvojníkem borůvek. Tím dalším je mahónie cesmínolistá. Je to keř, který je často pěstovaný jako okrasný, ale trusem ptáků se dostal už i do lesů. Jeho modročerné plody sice borůvky připomínají, ale naštěstí nejsou vysoce toxické. Otravu způsobuje požití asi tak dvaceti plodů. O dalších jedovatých zahradních keřích jsme psali zde

Jalovec obecný 

To jalovec obecný už je mnohem nebezpečnější keř. Zaměnit si jej s borůvkami na první pohled nelze, ale samotné plody už jsou jim skutečně velmi podobné. Jalovčinky naštěstí mají svíravou chuť a pokud jich sníte více, může se dostavit bolest v ledvinách, zrychlená srdeční frekvence, zvýšený tlak i křeče.

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu