|  Bydlení
ne 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Tipy a inspirace
📷
+ 3
Alobal se v rodinách používá už více než sto let /  Depositphotos

Alobal může být dobrým, ale i zrádným pomocníkem v kuchyni

21. dubna 2021 | 09:06
 0   0   /  Šárka Sokolská
Alobal je v kuchyni skvělým pomocníkem, ale jen pokud jej používáte opravdu správně. Víte, které potraviny do něj lze balit a které naopak ne?

Hliníkovou fólii známou jako alobal používáme už více než sto let. Alobal je odolný, levný a zabaleným potravinám nedodává žádnou pachuť, což je také důvod, proč již v polovině 20. století nahradil do té doby nejrozšířenější cínovou fólii nazývanou staniol. Pro spoustu lidí jde o nepostradatelného pomocníka, který je využívaný především pro balení potravin. Ale je to skutečně až tak dobrý pomocník?

Jsou stejné

I když se neustále objevují informace o tom, že lesklá strana fólie lépe drží teplo než matná, není to tak. Obě strany alobalu jsou totožné. Samotný alobal vzniká válcováním roztaveného hliníku a ta strana, která se válce dotýká, je nakonec lesklejší. Co se týká samotného používání hliníku, i zde se objevuje celá řada informací o jeho škodlivosti. Hliník je toxický, ale pokud do něj balíte potraviny, které jej neabsorbují, pak si s ním určitě neuškodíte.

Co tam nepatří 

V alobalu by se v žádném případě neměl přechovávat sýr, šunka, solené maso a ryby, ale ani lrájená zelenina, především rajčata, rebarbora a nakládaná zelenina. Stejně tak se vyhýbejte balit do alobalu ovoce, zejména kyselé jako citrusy, ananas či jablka. Jak správně skladovat ovoce i zeleninu jsme psali zde.

Pozor na horké

Stejně tak byste jej neměli používat na horké potraviny, protože ve chvíli, kdy se alobal zahřeje na 220 stupňů Celsia, začne se z něj hliník postupně uvolňovat. Proto, pokud nemusíte, tak na něm ani negrilujte nebo jej použijte na co nejkratší dobu. 

Uchovejte v chladu

Jestliže alobal použijete, dejte jej i s jeho obsahem do lednice. Chlad totiž zpomaluje mikrobiologické procesy a tedy i uvolňování hliníku či dalších látek do potravin. Dávejte si pozor, pokud hliníkovou fólií překrýváte hrnec nebo pekáč, aby se přímo nedotýkala jídla.  

Prohlédnout galerii
📷
3
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu