|  Bydlení
ne 20. dubna, svátek má Marcela, zítra Alexandra
Tipy a inspirace
📷
+ 4
Když víte, jak na to, čištění digestoře není žádná hrůza /  Shutterstock / Depositphotos

Jedině čištá digestoř funguje správně. Jak ji nablýskat snadno a rychle

11. června 2020 | 09:03
 0   0   /  Eva Vogelová
Digestoř do kuchyně neodmyslitelně patří. Odsává páru a nejrůznější pachy z vaření. Bohužel se docela rychle se zašpiní. Usadí se na ní mastnota. Nejobtíženější na úklid je filtr, který se ručně poměrně špatně čistí. Na jeho vyčištění byste neměli zapomínat. Pokud bude zanesený, nebude dobře plnit svoji funkci.

Některé digestoře jsou napojené na komín a výpary posílají ven. Většina z nich však funguje tak, že nasává pachy a páru, vyčistí je a pošle zpět do místnosti. Pokud není digestoř vyčištěná, všechny zápachy a páru dobře nepročistí a vrací je zpět.

Vyčistěte povrch digestoře

Nejprve začněte tím, že vyčistíte povrch digestoře. Na něj se usazuje mastnota i prach. Nedrhněte ji agresivními čisticími prostředky, ale vyzkoušejte ocet. Smíchejte jeden díl octa se stejným dílem vody. S octovou vodou a hadříkem vyčistěte povrch digestoře. Proveďte to však jemně, abyste ho nepoškrábali. Na mastnotu můžete zkusit i citronovou šťávu či samotný olej.

Odmočte filtr

Vyčistit filtr je velmi důležité, aby plnil dobře svoji funkci. Zašlou špínu je potřeba nechat odmočit. Na pomoc si vezměte jedlou sodu. Nachystejte si větší nádobu, aby se do ní vešla alespoň polovina filtru. Naplňte hrnec zhruba do poloviny vodou a ohřejte ji. Neměla by projít varem. Následně do teplé vody vysypejte celý balíček jedlé sody a zamíchejte.

Do nádoby položte filtr z jedné poloviny, pokud se vám tam nevejde celý. Za pár minut ho otočte, aby se odmočila i jeho druhá část. Postup opakujte ještě alespoň jednou. Nečistoty, které na filtru zbyly, očistěte hadříkem či houbičkou.

Pokud zrovna postrádáte jedlou sodu, odmočte filtr ve vodě se solí a kyselinou citronovou. Na jeden litr přidejte do ohřáté vody pět polévkových lžic kuchyňské soli a pět čajových lžiček kyseliny citronové. Zamíchejte a položte do ní filtr na několik minut.

Filtr čistěte pravidelně

Povrch digestoře můžete čistit, kdy se vám zachce, protože jde spíše o estetický problém. Filtr však musíte čistit pravidelně, protože se zanese a nebude správně fungovat. Měli byste ho vyčistit alespoň dvakrát až třikrát do roka. Záleží na tom, jak často vaříte. Nejde však o náročnou činnost, takže to můžete provádět i častěji. Přečtěte si, jak vyčistit troubu snadno a bez chemie.

Prohlédnout galerii
📷
4
Nejčtenější články
Barvení vajec bez chemie. Z přírodních ingrediencí, které má většina z nás doma, je možné vykouzlit nádherná velikonoční vajíčka
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Osmdesátky v Československu odstartoval fenomén z Japonska. Walkmana si přál každý a když se objevil v Tuzexu, jen se po něm zaprášilo
Další články
Zavřít reklamu