|  Styl
čt 24. dubna, svátek má Jiří, zítra Marek
Zdraví
📷
+ 5
Nejen se zažíváním pomůže včelí pyl. /  Shutterstock

Zlepšete své trávení pomocí enzymů

27. srpna 2017 | 05:30
 3   0   /  pop
Nevolnost a nepříjemné pocity po jídle můžete omezit pomocí trávicích enzymů. Ty jsou běžně produkované žlázami trávicí soustavy a hrají významnou roli v chemickém procesu trávení potravy. Můžete je podpořit vhodnou stravou nebo i doplňky. Téměř zázračně působí zejména včelí pyl.

Trávicí potíže se často podaří vyřešit pomocí enzymů. Trávicí enzymy rozkládají velké molekuly potravy (bílkoviny, tuky, sacharidy) na malé jednotky (aminokyseliny, mastné kyseliny, glukózu), které pak již organismus dokáže bez problémů vstřebat. Nejčastěji používané trávicí enzymy jsou pankreatin a takasidáza, které zlepšují fázi trávení v tenkém střevě. Existuje ale mnoho dalších enzymů, které náš organismus potřebuje. Pokud na příklad máte nedostatek proteolytických enzymů, tak nerozložené bílkoviny přecházejí do tlustého střeva, kde podléhají procesem hnití a způsobí plynatost a průjmy. 

Důležité potraviny

Pokud trpíte trávicími problémy, je vhodné uspokojit enzymatickou potřebu vašeho těla. Kromě chemických preparátů byste měli do stravy přidat papáju, která je bohatým zdrojem papainu, který pomáhá při trávení masa a jiných bílkovin. Velmi přínosný je také ananas, který obsahuje cysteinové proteinázy. Stravu můžete doplnit také o včelí pyl. Obsahuje téměř všechny živiny potřebné pro člověka, včetně prospěšných enzymů. Mezi ostatní potraviny bohaté na enzymy patří kvašená zelenina, melouny, mango, kiwi, hroznové víno, avokádo, syrový (nepasterizovaný) med i kokosová voda. 

Jak si ještě pomoct 

Při zažívacích problémech je dobré jíst dostatek vlákniny, protože vláknina pomáhá posouvat jídlo skrz zažívací trakt a snižuje riziko vzniku průjmů i zácpy. Je také vhodné vyhýbat se jídlům s vysokým obsahem tuků. Na trávicí potíže pomáhají i probiotika. Tělu pomáhají se zvládáním stresu a zlepšují vstřebávání živin. Právě stres ovlivňuje trávicí procesy nejvýrazněji a je proto dobré naučit se jíst v klidu a relaxovat.

Prohlédnout galerii
📷
5
Nejčtenější články
Vyrobte si věnec ze skořápek od vajec. Tvoření může být krásná jarní aktivita pro celou rodinu
Tajemství smíšené výsadby: Pěstujte rajčata společně s bylinkami a květinami, které jim prospívají. Úroda vás mile překvapí
Velikonoční piškotová roláda s krémem z bílé čokolády. Vypadá jako z cukrářského časopisu a chutná ještě lépe
Jak chytře využít zbytky ze zeleniny? Z odřezků mrkve, petržele, cibule, česneku či celeru si můžete snadno vypěstovat zeleninu novou
Další články
Zavřít reklamu