|  Styl
ne 14. prosince, svátek má Lýdie, zítra Radana α Radan
Ostatní
📷
+ 1
Japonské stravování je nízkokalorické a extrémně zdravé /  Depositphotos

Japonská dieta je tak trochu opomíjená. Je ale velice zdravá a lze s ní bezpečně hubnout

05. června 2022 | 17:44
 0   0   /  Mirka Malá
O japonské stravě se rozhodně tak často nemluví, jako kupříkladu o dietě středomořské, která je považována za nejlepší. Přitom je stejně tak zdravá a hubnutí s ní je bezpečné.

Japonskou stravu lze skutečně srovnávat s tou středomořskou. Samozřejmě, že chutě jsou jiné, ale podstata je u obou diet stejná. Obě jsou totiž založené na čerstvých surovinách, zelenině a ovoci. A obě diety se naopak vyhýbají zpracovaným potravinám a nezdravým cukrům.

Jak se stravovat po japonsku

Jak už bylo napsáno výše, tenhle jídelníček je plný čerstvých potravin s důrazem na bílkoviny a vlákninu, naopak vylučuje zpracované potraviny, nezdravé cukry a nasycený tuk.

Důraz je kladen na ryby, bílé maso, hodně zeleniny, ovoce, vybrané mléčné produkty, vejce, rýže a rýžové nudle, tofu a také mořské řasy. Velkou roli v japonském stravování také hraje zelený čaj nebo čaj ze studeného ječmene, zatímco alkohol se pije minimálně a na svačinky si tato dieta moc nehraje.

Důkazem toho, že japonská strava funguje, je dlouhověkost obyvatel ostrova Okinawa,  odkud tento způsob stravování původně pochází. National Geographic uvedl, že lidé na tomto ostrově jsou obecně zdravější a dožívají se vyššího věku, než kdekoliv jinde.

Kromě toho, že pomocí japonské diety lze pohodlně hubnout a dlouhodobě držet váhu, je tato strava skutečně extrémně zdravá. "Nedávná studie Harvardské univerzity zdůraznila výhody každodenní konzumace pestrobarevného ovoce a zeleniny, jejich konzumace snižuje riziko rozvoje demence,“ jak uvedl profesor James Goodwin. "Ti, kteří konzumovali nejvyšší množství flavonoidů, měli o 20 % menší riziko kognitivního poklesu. Žluté nebo oranžové ovoce a zelenina jako například pomeranče, grapefruity, papriky a banány obsahují všechny nejsilnější ochranné vlastnosti."

Dalším velkým plusem japonské stravy je podpora zdraví střev, a to díky tomu, že tento jídelníček je bohatý na kyselinu octovou. A co ocení zejména ženy, japonská strava je také velmi bohatá na kolegen, který se přirozeně ve velkém množství vyskytuje v mořských rybách i plodech a také citrusech.

A jak je to s tím hubnutím? Japonská strava má obecně nižší obsah kalorií a k tomu navíc jeden takový fígl. Obvykle je jídlo servírováno hned v několika miskách, takže strávník má dojem, že jídla je opravdu hodně, ve skutečnosti se ale jedná o menší porce. Jinými slovy, Japonci se nikdy nepřejídají. A až na výjimky se také vyhýbají mléčným výrobkům. Japonci totiž vědí, že maso a mléčné výrobky tvoří v západní kultuře jeden z největších příjmů kalorií.

Další zdroj: Woman and Home, Neurology

Prohlédnout galerii
📷
1
Nejčtenější články
Praní péřové bundy nebo kabátu v pračce: Stačí dodržet pár pravidel a obejdete se i bez čistírny
Na rakovinu dělohy v ČR umírá zbytečně mnoho žen. Hlavními rizikovými faktory jsou věk, obezita a zanedbání prevence
Závislost na cukru dokáže být velmi nepříjemná a často brání správným stravovacím návykům. Jak se jí zbavit?
Přehled vitamínů a jejich správné kombinace pro ženy po 35: Zdravá pleť, silné vlasy a hormonální rovnováha
Další články