|  Styl
po 9. června, svátek má Stanislava, zítra Gita
Recepty
Nemusíte chodit do kavárny, abyste si mohli vychutnat vynikající cold brew kávu /  Pixabay

Coldbrew, opravdová lahůdka nebo další hipster trend?

16. května 2022 | 09:11
 0   0   /  Patricie Chládková
S příchodem teplého počasí se posledních pár sezon v českých kavárnách v nabídce objeví nápoj zvaný Cold brew. Je to jen další trend odkázaný k záhubě nebo se jedná o delikátní přípravu kávy?

Cold brew je příprava kávy za studena a v celé přípravě káva nepřijde to styku s teplou vodou. Tím se liší od klasické ledové kávy, kdy se horké espresso nalévá do studeného mléka.

Při metodě cold brew se čerstvě namletá zrnková káva nechá po dobu 16 až 24 hodin louhovat ve studené filtrované vodě. Díky pomalému louhování, neboli maceraci, se z kávy uvolní to nejlepší a vy tak máte možnost si její aroma vychutnat naplno.

Tato příprava kávy je pro žaludek o dost šetrnější než klasická teplá příprava a to kvůli nižšímu obsahu kyselin.

Cold brew si klidně můžete přichystat do zásoby a za správného skladování vám v lednici vydrží i něco málo přes týden.

Domácí příprava

Rozhodnete-li se vyzkoušet cold brew doma, pak vybírejte kávu těch nejkvalitnějších zrn pro co největší zážitek. Připravte si zavařovací sklenici se šroubovacím víčkem, litr studené filtrované vody, papírový filtr nebo plátýnko a 90-100g středně hrubě mleté zrnkové kávy.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený カタル / KATARU COFFEE (@kataru.coffee)

Mletou kávu nasypte do sklenice, pomalu zalijte studenou vodou a uzavřenou sklenici pečlivě protřepejte případně obsah důkladně zamíchejte. Sklenici vložte do lednice minimálně na 16 hodin, ideálně však na 24 hodin.

Pamatujte, čím déle kávu budete louhovat, tím více aromat se uvolní. Po uplynutí doby obsah sklenice buď pomocí papírového filtru nebo plátýnka přefiltrujte a servírujte.

Cold brew metodě vyhovuje teplota okolo 5 stupňů Celsia. Nelekejte se, výsledná káva je výrazně světlejší než ta tepelně zpracovaná.

Hotovou kávu můžete ještě zchladit kostkami ledu a pro zjemnění můžete přidat mléko nebo mléčné alternativy.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Erin | The Wooden Skillet (@thewoodenskillet)

Autorský článek, další zdroje: Instagram.

Nejčtenější články
Černý bez má v bylinkářství i lidovém léčitelství důležitou roli. Natrhejte si jeho květy a připravte si z nich lahodný sirup či med
Rychlý nepečený dezert: Krémové řezy z tvarohu, smetany, malin a sušenek si zamiluje celá rodina
Zemi zasáhla velmi silná geomagnetická bouře spojená se sluneční erupcí
Do Česka míří nejluxusnější model Peugeot, v super výbavě, 4X4 a přes 300 koní. A další novinky v oblasti elektromobility
Další články
Zavřít reklamu